Prethodni članak
Sljedeći članak

Umjesto da ih fizički donosi, policija će optužne prijedloge na sud slati elektroničkim putem

Na Prekršajnom sudu u Zlataru danas je završena prva faza pilot projekta 'ePodnesak', čime su sada u projekt uključeni svi prekršajni sudovi u Hrvatskoj


Podnošenjem prvih optužnih prijedloga elektroničkim putem, za jedan prometni prekršaj i jedno narušavanje reda i mira, na Prekršajnom sudu u Zlataru danas je završena prva faza pilot projekta 'ePodnesak', čiji je nositelj Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Projektom je započeo veliki proces digitalizacije unutar pravosudnog sustava u segmentu prekršajnog djelovanja, s ciljem da se poslovni procesi sve više informatiziraju kako bi se suci i službenici rasteretili nepotrebnog administriranja. Projekt je počeo 21. ožujka na Prekršajnom sudu u Varaždinu, a zlatarski Prekršajni sud zadnji je na kojem je implementiran ovaj sustav, čemu su prisustvovali predstavnici policije, Ministarstva pravosuđa te članovi tima za implementaciju. Kroz sustav je omogućeno da prekršajni sudovi komuniciraju sa svojim tužiteljima, prvenstveno MUP – om, koji podnosi najveći broj optužnih prijedloga. Umjesto hrpa papira, kopiranja, kuverti i fizičkog nošenja dokumentacije na sud, akti će se sudu dostavljati elektroničkim putem.

- To je vrlo značajan korak i nadam se da će se nastaviti taj proces, kako bi se omogućila komunikacija i s ostalim tužiteljima na taj način. Skratit će se sam tijek prekršajnog postupka, u kojemu su relativno kratki zastarni rokovi te omogućiti kvalitetnije vođenje postupka nakon podnošenja prekršajnog prijedloga. Ovo je vjerojatno prva faza u stvaranju tzv. elektroničkog spisa, čime se približavamo razvijenim zemljama Europe u načinu kako se vode postupci u pravosuđu. Idealno bi bilo da sudac na stolu nema papirnati spis, već da se sve preko računala – naglasila je ovom prilikom Karmen Novak Hrgović, zamjenica suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave iz Visokog prekršajnog sud Republike Hrvatske u Zagrebu.

Nevenka Barac, savjetnica ministra i voditeljica projekta, dodala je da je ovo prva faza pilot projekta eKomunikacije i da od danas svi prekršajni sudovi u Hrvatskoj s MUP – om komuniciraju eletronskim putem. - Plan je da do kraja godine, osim policije, i ostali ovlašteni predlagatelji poput Ministarstva financija, ZAMP – a, raznih inspekcija, komuniciraju s prekršajnim sudovima elektronski. U tom smislu projekt bi trebao zaživjeti do kraja godine – istaknula je.

Zadovoljstvo uvođenjem ePodneska na Prekršajni su u Zlataru izrazila je i njegova predsjednica Jadranka Kiš Šauloveči. – Prije su se optužni prijedlozi nosili u pisarnicu u papirnatom obliku s policije fizički, trebalo ih se upisati u sustav u roku 24 sata, ovo će nam jako olakšati rad – dodala je, a da će ePodnesak donijeti olakšanje i uštedu, potvrdio je i Josip Bukvić, pomoćnik načelnika Uprave policije. - Uštedjet ćemo znatna materijalna sredstva, a za nas jako puno znači što ćemo imati i mogućnost uvida u tijek prekršajnog postupka putem aplikacije. Policija u Hrvatskoj godišnje podnosi oko 100 tisuća prekršajnih prijedloga. S današnjim danom uključene su u projekt 22 policijske postaje iz svih policijskih uprava, a do kraja godine bit će ih uključeno 184, odnosno sve u Hrvatskoj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook