Prethodni članak
Sljedeći članak

Umirovljenici na izbore s lijevim blokom

Više dileme nema – zagorski HSU na županijskoj će razini koalirati za SDP-om i njegovim partnerima HNS-om, DC-om i


Više dileme nema – zagorski HSU na županijskoj će razini koalirati za SDP-om i njegovim partnerima HNS-om, DC-om i ZDS-om. Odlučilo je to u srijedu navečer Predsjedništvo Županijske organizacije HSU-a na zatvorenoj sjednici, a vijest nam je potvrdio njihov predsjednik Božidar Posavec.

Posavec: 'Što smo tražili to smo i dobili'

Tajnim glasovanjem na sastanku u svojoj 'staroj bazi' u Oroslavju, zagorski su se umirovljenici odlučili prikloniti SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima.

Odluka je bila tijesna – 12:11.

– Naši ljudi su se tako opredijelili. Mi smo stranka koja nije prava politička stranka, imamo određene ljude koji su izašli iz nekog drugog sistema, svatko je odlučio i glasovao kako je htio – prokomentirao je odmah nakon donošenja odluke Božidar Posavec, predsjednik ŽO HSU-a KZŽ razlog ovako tijesnog rezultata.
- Da je bio rezultat drugačiji sklopili bi suradnju s HDZ-om. Jedan je glas prevagnuo. Zagorski je HSU u ovih par tjedana pregovarao i sa HDZ-om i SDP-om i obje stranke su nam nudile gotovo isto. Što smo tražili, to smo i dobili - zadovoljan je Posavec konačnim ishodom.

HSU će prema dogovoru dobiti 4 mjesta na županijskoj listi koja će kaže, sigurno proći, mjesta u Nadzornim odborima i Upravnom vijeću, potpredsjednika Županijske skupštine i još neke sitne ustupke vezane uz financijsku potporu umirovljenicima.

Podrška Hajdašu

„Umirovljenici“ će kao zajedničkog kandidta za župana podržati Sinišu Hajdaša Dončića, kojega smo i pitali za komentar HSU-ove odluke.

- Pozdravljam odluku HSU-a koju smatram nastavkom dobre suradnje između SDP-a i njihove stranke. Zajedno smo započeli mnoge projekte pa ćemo ih i zajedno završiti u naredne četiri godine. Jedan od naših velikih i uspješnih projekata bila je gradnja i opremanje zagorske bolnice na Bračku koji još trebamo finalizirati, odnosno izboriti ostatak novca da bolnica bude suvremeno opremljena - istaknuo je Hajdaš. Napomenuo je i da će s Hrvatskom strankom umirovljenika realizirati još jedan veliki projekt.

- Radi se o javno - privatnom partnerstvu u izgradnji doma umrivoljenika koji će umirovljenici s ovog područja moći koristiti po znatno povoljnijim uvjetima. Time će se poboljšati i kvaliteta življenja pripadnika zlatne dobi koji su nas svojim radom zadužili i sada smo im dužni pružiti nastavak života dostojan čovjeka - govori SDP-ov pretendent na mjesto zagorskog župana. No, to neće biti sve što će se napraviti u partnerstvu s HSU-om jer se planira edukacija umirovljenika za korištenje novih tehnologija poput bankomata i interneta. U tu će svrhu biti osigurana i novčana sredstva.

Suradnja pet stranaka: SDP-a, HSU-a, HNS-a, DC-a i ZDS-a bit će okrunjena potpisivanjem sporazuma o zajedničkoj suradnji danas točno u podne u Krapini. Sigurno je da će tom svečanom činu prisustovati predsjednik SDP-a Zoran Milanović, zatim prvi čovjek HNS-a Radimir Čačić i predsjednik ZDS-a dr. Stanko Belina.

Mirjana Bašak i Zoran Gregurek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook