Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP, HNS, ZDS i HSU zajednički za županiju


U Krapini je točno u podne potpisan koalicijski ugovor između SDP-a, HNS-a, ZDS-a i HSU-a o zajedničkom nastupu na pr


U Krapini je točno u podne potpisan koalicijski ugovor između SDP-a, HNS-a, ZDS-a i HSU-a o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima na županijskom nivou. Također ove će stranke zajednički na izborima podržati Sinišu Hajdaša Dončića kao kandidata za mjesto župana.

Sporazum su potpisali predsjednica ŽO SDP-a Sonja Borovčak, predsjednik ŽO HNS-a Anđelko Topolovec, predsjednik ZDS-a dr. Stanko Belina i predsjednik ŽO HSU-a Božidar Posavec. U sporazumu stoji kako će nositelj liste biti ujedno i kandidat za župana Siniša Hajdaš Dončić. Mjesto dožupana za gospodarstvo ide HNS-u, a dožupana za društvene djelatnosti SDP-u. Mjesto predsjednika Županijske skupštine rezervirano je za ZDS, dok će jednog potpredsjednika dati HSU. Formirat će se zajednička tijela te zajednički izborni stožer u koji svaka stranka daje po tri člana. Financiranje kampanje rasporedit će se prema broju kandidata. Na zajedničkoj listi SDP će imati 21 kandidata, HNS 11, HSU 7 i ZDS 6. Raspored mjesta u nadzornim odborima i upravnim vijećima javnih ustanova odredit će se naknadno.

Podrška Milanovića i Čačića

Potpisivanje sporazuma došli su podržati i predsjednici SDP-a i HNS-a, Zoran Milanović i Radimir Čačić. I Milanović i Čačić složili su se kako je složena dobra ekipa koja će dobiti izbore, dok je Hajdaš Dončić istaknuo kako neće Zagorje dijeliti na naše i njihove jer svi koji žive u Zagorju su naši . Dodao je kako se zajednički program temelji na formuli 5 puta 1000. To je 1000 novih radnih mjesta, 1000 poljoprivrednih gospodarstva, 1000 prijenosnih računala za školarce, 1000 solarnih krovova i 1000 stipendija za učenike i studente. Dr. Belina istaknuo je kako su zajednički jezik s SDP-om i HNS-om našli još i ranije na zajedničkim projektima.

Posavec preuzeo odgovornost za potpis

S druge strane predsjednik županijskog HSU-a Božidar Posavec rekao je kao niti pola sata prije potpisivanja nije bio siguran hoće li to učiniti zbog lutanja u vrhu stranke, pa je odgovornost za potpis preuzeo osobno. Također je zamolio prisutne partnere da ga podrže ukoliko zbog potpisa protiv njega krene oštra borba u želji da mu se nametnu drugačije odluke.

Potpisivanju sporazuma bio je pristan i predstavnik DC-a Zdravko Repovečki, kao koalicijski partner HNS-a.

HNS i SDP potpisali i za Krapinu


Potpisivanje županijskog sporazuma iskorišteno je i za potpisivanje sporazuma između HNS-a i SDP-a Krapine. Tako će ove dvije stranke u utrci za gradonačelnika podržati Željka Vincelja (HNS), dok će mu zamjenici biti Ivan Klasić (SDP) i Kristijan Krsnik (HNS). Mjesto predsjednika Gradskog vijeća rezervirano je za SDP. Na zajedničkoj listi omjer kandidata je 1:1, a prvo mjesto pripada SDP-u. I Vincelj i Klasić složili su se kako HNS i SDP u Krapini dijele zajedničku sudbinu od devedesetih, a zajednički nastup na izborima dogovorili su još prošle jeseni, učinivši to među prvima u županiji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook