Prethodni članak
Sljedeći članak

Tajnik HDZ u BiH: Hrvatima u BiH bit će osigurano pravo glasovanja na izborima u RH


Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini imat će osigurano pravo sudjelovanja na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, a županije u kojima pretežito žive Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost autonomnog odlučivanja kako to postići, kazao je danas zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ BiH Josip Brkić, piše Index.

Nakon što je takvu mogućnost ranije najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je kazao kako će 17. travnja biti "svetkovina" za Hrvate u BiH, iz vlade Zapadnohercegovačke županije već su potvrdili kako oni planiraju taj dan proglasiti neradnim na temelju postojećeg županijskog zakona o blagdanima i neradnim danima.

Time su se usprotivili stajalištu Ministarstva rada Federacije BiH koje opovrgava mogućnost proglašenja neradnih dana zbog izbora u drugim državama. 

"Vlada (županije) ima pravo bilo koji dan proglasiti neradnim", kazao je ranije ovog tjedna predsjednik županijske vlade Predrag Čović, a doministar Brkić sada je neizravno naznačio kako bi to trebala biti praksa i u ostalim županijama u kojima su Hrvati razmjerna ili apsolutna većina stanovnika.

"Županije u Federaciji BiH imaju svoje ustavne ovlasti... i to se ne smije uzimati i dirati", kazao je Brkić za javni servis BHT 1 istaknuvši kako se svim građanima Hrvatske koji žive u BiH mora osigurati pravo sudjelovanja na izborima kakvo će imati birači u Hrvatskoj.

Glasovanje u BiH je do sada organizirano pri sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u toj zemlji, no sama biračka mjesta uglavnom su bila u objektima poput škola.

Čelnik HDZ BiH Čović već je sudionik izborne kampanje za novi saziv Hrvatskog sabora i najavljuje kako će osigurati da HDZ dobije sva tri zastupnička mjesta koja se biraju u 11. izbornoj jedinici odnosno među hrvatskim državljanima koji žive u inozemstvu.

SDP Hrvatske ni na ovim izborima, kako je to i do sada bio slučaj, neće istaknuti svoje kandidate za 11. izbornu jedinicu. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook