Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: Zagorski proizvođači mlinaca i štrukli, certificirajte se!


U Krapini je održana konferencija za medije na temu županijskih javnih poziva i natječaja iz resora Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu.

Predstavljena su tri javna poziva i natječaja, a kako je istaknula pročelnica Sanja Mihovilić riječ je o natječaju za proizvođače zagorskih štrukli, zagorskih mlinaca i sajmove namijenjene obrtnicima i gospodarstvenicima. Ukupna vrijednost natječaja je 66.500 eura.


Za proizvođače zagorskih štrukli osigurano 20.000 eura, koji su namijenjeni su za certificirane proizvođače koji imaju registrirano proizvodnju ili obrt na području KZŽ. - Ukupna potpora koju mogu ostvariti je do 60 posto ukupno prihvatljivih troškova, postoji skupina A vezana uz proizvodnju i skupina B vezana za marketinške aktivnosti i edukacije, koja je do 20 posto ukupno prihvatljivih troškova. Prihvatljivi troškovi su od 1. siječnja, a iznos potpore za proizvodnju do 10 t godišnje je minimalno 2.700 eura. Za proizvođače koji imaju veću proizvodnju, 8.000 euraje minimalna, a 10.650 maksimalna potpora – rekla je Mihovilić.

Natječaji su objavljeni 21. ožujka i otvoreni su 22. travnja.

Drugi javni poziv je za proizvođače zagorskih mlinaca, također certificirane. Osigurano je 20.000 eura, također postoji skupina A i B, vezana za proizvodnju odnosno marketinsše aktivnosti i edukaciju. Prihvatljivi troškovi su od 1.1., iznos je 3000 eura minimalno po korisniku, a maksimalno 8000 eura. Natječaj također traje do 22. travnja.

-Kako bi obrtnici i gsopodarsvenici imali još bolju vidljivost i jaču konkurentnost na tržištu, usmjereni smo i u nastupe na sajmovima i otvaranju novih tržišta i za taj dio osigurali smo 26.500 eura. Potpora je namijenjena obrtima i mikro i malim gospodarstvima na području KZŽ. Pozivamo zainteresirane koji imaju vizije svoje prezentacije, da se jave na natječaj. Prihvatljivo je do 50 posto opravdanih troškova, a potpora je maksimalno 2000 eura po korisniku – rekla je Mihovlilić.

Župan Željko Kolar pozvao je sve zagorske proizvođače da se certificiraju, jer to je uvjet da bi se mogli javiti na natječaj. - Isto tako stav KZŽ je da ćemo za svakog novog certficiranog šroizvođača mlinaca ili štrukli, povećati iznos u natječaju, jer želimo da se poveća proizvodnja. Potrebe na tržištu veće su od onoga što mi u ovom trenutku proizvodimo, s time da postoji ogroman prostor za povećanje izvoza i dobivanja veće cijene za te naše zaštićene sjajne proizvode – rekao je Kolar.

Župan je dodao i da je Županiji, što se tiče natječaja za odlazak na sajmove, u interesu da se poduzetnici i obrtnici koji imaju odlične proizvode, mogu prezentirati na drugim sajmovima i šire prostor svog djelovanja i tržište.
-Ovo je kontinuitet ulaganja u gospodastvo naše županije i na neki način vraćamo ljudima ono što smo dobili iz poreza na dohodak. Zahvaljujući njima imamo tako veliku zaposlenost i najveće prosječno povećanje plaće u RH – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook