Prethodni članak
Sljedeći članak

Slovenska vojska uklonila dio žilet žice s granice, postavit će vrtnu žičanu ogradu

Šesto metara žilet žice na hrvatsko-slovenskoj granici kod Huma na Sutli jučer je uklonila slovenska vojska, a danas se pripremaju nosači za novu ogradu.


Slovenska žilet žica, koja je na granici s Hrvatskom postavljena prije više od godinu dana, izazvala je posebnu buru među stanovnicima Općine Hum na Sutli. Upravo na tom području slovenska vojska jučer je skinula dio žilet žice u dužini od četiristo metara s jedne i dvjesto metara s druge strane graničnog prijelaza, a danas se postavljaju novi nosači za vrtnu žičanu ogradu, kojom će, doznajemo, sutra zamijeniti dosadašnju žilet žicu.

Hum na Sutli kao pogranična Općina, višestrukim je i svakodnevnim vezama spojena sa susjednom slovenskom Občinom Rogatec. I Hrvati i Slovenci, naime, imaju poljoprivredna zemljišta na obje strane, a i navikli su na svakodnevne migracije i miran suživot.

Upravo su zbog toga načelnik Općine Hum na Sutli, Zvonko Jutriša i Martin Mikolič, župan Občine Rogatec, još od postavljanja žilet žice zajednički vršili pritisak na slovenske državne institucije da se takva žica ukloni, a njihova nastojanja sada su urodila plodom.

-Ovo skidanje žilet žice je rezultat dobrosusjedskih odnosa. Moram pohvaliti župana Mikoliča jer smo zajednički uspjeli isposlovati od slovenskih državnih institucija da maknu ovu neprimjerenu žilet žicu koja nas je svakodnevno bola u oči. Jer morate znati da su Hum na Sutli i Rogatec zapravo jedno mjesto, samo se s jedne strane zove Hum na Sutli, a s druge Rogatec. I to jedno mjesto je bilo prerezano na pola sa žilet žicom. Sad je konačno sazrijelo vrijeme pa su je maknuli, a mjesto nje će postaviti vrtnu žičanu ogradu koja će biti primjerena oku - rekao nam je načelnik Jutriša.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook