Prethodni članak
Sljedeći članak

Radnici Zagorskog vodovoda pohađali edukacije: 'Alkohol u radnoj sredini'

Na godišnjoj osnovi redovito se provode alkotestiranja svih radnika u Zagorskom vodovodu. Protekle godine izvršeno je oko 250 alkotestova na radnom mjestu, a sama edukacija o štetnosti alkohola samo je jedna od predviđenih edukacija, pojasnio nam direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić


Zagorski vodovod d.o.o. trenutno zapošljava 192 radnika, od čega je 83 posto muškaraca i 17 posto žena. Najviše zaposlenih ima između 45 i 55 godina i to sa srednjom stručnom spremom. Svi oni proteklih su mjeseci morali pohađati edukacije na temu: Alkohol u radnoj sredini.

-Zakonom  o zaštiti na radu propisana je  zabrana korištenja sredstava ovisnosti odnosno propisano je da radnik u vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti niti ih smije unositi na mjesto rada. Isto tako, poslodavac je obvezan provoditi sprječavanje i prevenciju zlouporabe alkoholnih pića i sredstva ovisnosti na mjestu rada prikladnim mjerama, a osobito: obavješćivati radnika o štetnosti sredstava ovisnosti i njihovom utjecaju na radnu sposobnost – pojasnio nam je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić. Kako je rekao, upravo u cilju sprječavanja korištenja sredstva ovisnosti na radnom mjestu te općenito zbog brige o zdravlju radnika, Zagorski vodovod organizirao edukacije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, koji je  putem svog Odjela za asocijalnu medicinu i javno zdravstvo, Centra  za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, organizirao edukacije na kojima je predavanja održavao psiholog Svetislav Joka. 

Inače, na godišnjoj osnovi redovito se provode alkotestiranja svih radnika u Zagorskom vodovodu. - Protekle godine izvršeno je cca 250 alko testova na radnom mjestu, a sama edukacija o štetnosti alkohola samo je jedna od predviđenih edukacija kojima se s jedne strane nastoji zaštiti zdravlje radnika od sredstva ovisnosti, a s druge utjecati na učinkovitost poslovnih procesa. Na osnovu rezultata alkotestiranja, a prema standardima koji se primjenjuju u tom području, broj pozitivnih nalaza alkotestova u Zagorskom vodovodu nije tolik, odnosno nije visok, da bi se kategorizirao kao značajniji – ustvrdio je Mihovilić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook