Prethodni članak
Sljedeći članak

U Mariji Bistrici Dokumentarni film ''Iz sve snage'' i rock afterparty


U organizaciji udruge Stav u petak 17. svibnja 2024. godine u 20 sati u Kinu u Mariji Bistrici održat će se projekcija dokumentarnog filma ''Iz sve snage''.

Kako bi doživljaj hrvatskog rocka 90ih bio potpun, pobrinut će se kultni Zdenko Franjić koji će kao DJ zabaviti posjetitelje na rock afterpartyju u isto tako kultnom restoranu ''Dobro nam došel prijatel'' u Mariji Bistrici.

Dokumentarni film Dimitra Dimitrovskog Dibe retrospektivno se bavi hrvatskom underground rock scenom s početka 90ih godina. Premijerno je bio kao najgledaniji film prikazan na zagrebačkom filmskom festivalu ZagrebDox. Sadržajno film prati tadašnje događaje i scenu na kojoj su stasali sad već etablirani rokeri poznati i široj publici. Kritičar Ivan Laić napisao je da „ovaj film predstavlja ugodnu šetnju sjećanjima svima nama koji smo s domaćom rock glazbom devedesetih odrastali, a i mlađim generacijama kojima ocrtava točnu, iako nepotpunu sliku jednog vremena“.

Ovaj po mnogo čemu originalni film baca pogled na glazbena rock dostignuća koja je postigla scena koja je stasala u devedesetima, u vremenu gašenja Novog vala, a koja se u nekim krugovima naziva i Fiju Briju generacijom. Bendovi poput vinkovačkih Majki, a zatim i koprivničkog Overflowa, riječkog Laufera ili zagrebačkog Hladnog Piva, Pipsa i Kojota danas se s pravom smatraju (iako često zaboravljenim i zanemarenim) institucijama hrvatske rock glazbe.

Osvijestivši u to vrijeme nepovoljan položaj takve vrste glazbe koja je značajno odudarala od glazbenog mainstreama toga vremena, Zdenko Franjić, pasionirani zaljubljenik u underground, psychobilly, garage rock i indie glazbu, odlučio je pokrenuti nezavisnu izdavačku etiketu. Izdavačka etiketa „Slušaj Najglasnije“ je u vrijeme svojih početaka, a i nešto kasnije podrazumijevala da je on sam presnimavao kazete, radio omote i otkrivao nove bendove. Producirao je prvijence našim najznačajnijim alternativnim rock sastavima kao što su Majke, The Bamby Molesters, Overflow, The Spoons ili Messerschmitt. Osim domaćim bendovima, Zdenko Franjić objavio je i neka kultna svjetska izdanja poput The Morlocks ili The Humpers, koji su nakon toga imali uspješnu svjetsku karijeru.

Autori filma slijedili su njegov primjer i u underground okruženju snimili ovaj zanimljivi dokumentarac. Naime, film je nastao „u kućnoj produkciji“, dakle bez financijske potpore institucija ili sponzora. Sljedeći tu logiku, film će se prikazivati kako je i nastao alternativnim putem pokušava doći do svoje publike. A kako bi doživljaj rocka 90ih bio potpun, nakon završetka filma (koji traje 80 minuta), kultni Zdenko Franjić će uzeti ulogu DJ-a i zabaviti publiku u restoranu „Dobro nam došel prijatel“ u Mariji Bistrici. Do sada rasprodane projekcija filma „Iz sve snage“ pokazuju da domaća publika još uvijek gaji interes prema iskonskom rock' n' rollu i da je spremna odvojiti vrijeme te podržati ovakve događaje bez obzira na to što često takvi izleti padaju u drugi plan u odnosu na neke puno razvikanije događaje.

Ulaznice se mogu kupiti u Uredu Turističke zajednice Općine Marija Bistrica ili na dan predstave na ulasku u dvoranu. 'Dobro došli i dobro se zabavili!' – poručuju organizatori.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook