Prethodni članak
Sljedeći članak

Pobuna stanovništva u Podgrađu kod Marije Bistrice

Pobuna je uslijedila na kraju višegodišnjeg spora oko duga, koji su vodili seljaci iz sela Podgrađa, Huma Bistričkog, Selnice i Tugonice.


Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici organizirao je proteklog vikenda predavanje na temu Pobuna stanovništva u Podgrađu 1866. godine. Predavanje je u Domu kulture u Mariji Bistrici održao istraživač lokalne povijesti, mr. sc. Darko Lacković, i to povodom 150. godišnjice pobune stanovništva u Podgrađu.

Lacković je opisao uzroke, okolnosti i sudionike ove malo poznate pobune u hrvatskoj historiografiji. Pobuna je uslijedila na kraju višegodišnjeg spora koji su vodili seljaci podložnici iz sela Podgrađa, Huma Bistričkog, Selnice i Tugonice zbog duga protiv ovdašnjeg vlastelina Artura Schlippenbacha. Pri tomu je došlo do ozbiljnog sukoba s pristiglom vojskom iz Zagreba a u kojemu je bilo više ranjenih i mrtvih, nakon čega su pobunjeni mještani utamničeni na različite vremenske kazne.

Pobuna se dogodila 8. i 9. prosinca, pri drugom pokušaju ovrhe (prvi nije uspio 25. svibnja), a život su izgubila 4 mještana spomenutih sela. Od desetak ranjenih polovica ih je bila među mještanima. Prije samog predavanja pozdrave je uputila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici dr. sc. Snježana Husinec, podsjetivši da je bistrički ogranak Matice hrvatske ovim predavanjem samo nastavio organizaciju raznih događanja vezanih uz povijest, najavivši i veliki znanstveni skup početkom slijedeće godine. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook