Prethodni članak
Sljedeći članak

Ove će jeseni u zagorskim školama biti 159 prvašića manje nego lani

U prve razrede osnovnih škola u našoj županiji, prema podacima Ureda državne uprave u KZŽ, u školskoj godini 2018./19. krenut će 1083 učenika, dok ih je prošle godine bilo 1242

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


Ove će jeseni u školske klupe zagorskih osnovnih škola po prvi puta sjesti 1083 učenika prvih razreda osnovnih škola, odnosno 159 prvašića manje nego u prošloj školskoj godini, kada su upisana 1242. Tako se i u našoj županiji odražava problem padajuće demografije u Hrvatskoj, odnosno činjenice da je broj upisane djece u prvi razred sve manji. Ne možemo, doduše, reći da je u Zagorju to trend koji se ponavlja iz godine u godinu, s obzirom da je prošle školske godine u naše osnovne škole upisano najviše prvašića u posljednjih pet godina, no ove godine broj se ipak smanjio.

Krapina i Zabok prednjače

Od 33 osnovne škole u Krapinsko – zagorskoj županiji najviše će đaka prvaka, očekivano, sjesti u dvije krapinske osnovne škole, njih 111 – u Osnovnu školu Ljudevit Gaj upisalo se 69, a u Osnovnu školu Augusta Cesarca 42 prvašića. U usporedbi s prošlom godinom, kada je u Krapini upisano 118 prvašića, to je ukupno 7 učenika manje. Prema broju upisanih učenika prvih razreda slijedi Zabok, gdje je u OŠ Ksavera Šandera Gjalskog upisan 91 prvašić, dok ih je prošle godine bilo 110, dakle i tu se broj smanjio, i to za 19 učenika prvih razreda. Treća po redu je OŠ Sveti Križ Začretje, gdje je upisano 59 učenika prvih razreda, što je samo jedan učenik manje nego prethodne godine.

Niti jedan učenik

Zanimalo nas je i kako stoje područne škole, gdje je, naravno, najmanje učenika. U školskoj godini 2018./19., niti jednog prvašića nema u područnim školama Hum Stubički (OŠ Gornja Stubica), gdje ih je prošle godine bilo 6, Temovec (OŠ Sveti Križ Začretje), gdje ni prošle godine nije bilo đaka prvaka, Sopot (OŠ Pregrada), gdje je prošle godine bio 1 prvašić, Taborsko (OŠ Hum na Sutli) i Jertovec (OŠ Konjščina), a u te dvije područne škole ni prošle godine nije bilo učenika prvih razreda. Prošle godine učenika prvih razreda nije bilo niti u PŠ Vinagora (OŠ Desinić), Kozjak (OŠ Sveti Križ Začretje) i Globočec (OŠ Marija Bistrica).

Do 3 prvašića

Samo po jedan učenik pohađat će prvi razred u pet područnih škola. To su područne škole Lepa Ves (matična škola Donja Stubica), Dubovec (matična škola Matije Gupca Gornja Stubica), Gorjakovo (matična škola Janka Leskovara Pregrada), Gregurovec (matična škola Mihovljan) te Petruševec (matična škola Belec). Tu se broj prvašića smanjio, jer su te područne škole imale prošle godine upisano po 5 odnosno 4 prvašića, izuzev Petruševca, gdje je i prošle godine bio samo jedan učenik prvih razreda. Po dva učenika ove su godine upisana u prvi razred područnih odjeljenja u Kozjaku i Sekirišću (OŠ Sveti Križ Začretje), Velikoj Horvatskoj i Vinagori (OŠ Desinić) te Stipernici (OŠ Pregrada). Po tri mališana činit će prvi razred u područnoj školi Vučak (OŠ Donja Stubica), Dobri Zdenci (OŠ Gornja Stubica), Putkovec (OŠ Đurmanec), Krušljevo (matična škola Oroslavje), Mala Erpenja (OŠ Krapinske Toplice), Orehovica (OŠ Brestovec Orehovički), Kostel (OŠ Pregrada) i Lupinjak (OŠ Hum na Sutli).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook