Prethodni članak
Sljedeći članak

Dječji vrtić Gustav Krklec u Krapini bit će dograđen i smjestiti još dvije odgojne skupine

Gradski vrtić bit će prilagođen pedagoškom standardu, a mališani dobiti još bolje uvjete


Dječji vrtić Gustav Krklec u Krapini povećat će svoje kapacitete i nakon proširenja moći će smjestiti još 35 do 40 mališana. Na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na koji je Grad Krapina prijavilo dogradnju za dvije nove vrtićke grupe, odobrene su 652 tisuće kuna. – Grad će dodati još 750 tisuća kuna, koliko je procijenjeno da bi nam trebalo. Nakon postupka javne nabave, radovi bi, prema zadanom roku, trebali završiti do ožujka 2019. godine – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Više od 60 kvadrata

Dvije prostorije za nove grupe dogradit će se uz hodnik odnosno nišu postojećeg dječjeg vrtića na južnom dijelu objekta. - Sam prostor za djecu bi bio nešto više od 60 kvadrata, s tim da bi se uredili i popratni prostori uz to, svaka grupa bi dobila sanitarne čvorove, garderobu i ulazni dio – objašnjava Gregurović. - U ovom trenutku je teško reći za koliko će se povećati broj odnosno kapacitet djece, znamo da najmlađe jasličke grupe mogu upisati najmanje djece, dok starije grupe mogu biti i do 20 – ak djece. Računamo da bi se za oko 35 djece povećao kapacitet gradskog dječjeg vrtića - dodao je Gregurović. Za vrijeme dogradnje, odnosno radova, gradski vrtić koji polazi oko 160 mališana, normalno će raditi.

Krovište i stolarija

Na ovaj će način vrtić biti prilagođen državnom pedagoškom standardu, a djeca će imati bolje uvjete. U vrtić se već i ranije dosta ulagalo. Kako kaže gradonačelnik, 2015. godine je zamijenjeno krovište koje je prokišnjavalo, zamijenjena je stolarija, a puno je uloženo i u drugu didaktičku opremu. – U međuvremenu je zaposlen i logoped, koji radi za čitavo područje bivše općine Krapina, no trenutno ne radi zbog korištenja porodiljnog dopusta, a kako je očito pomanjkanje tog kadra, nismo uspjeli naći zamjenu – kaže Gregurović.

Produženi rad

Grad Krapina javio se i na drugi natječaj nadležnog ministarstva, za produženi rad gradskog dječjeg vrtića. – Prošli smo administrativnu provjeru prijavnice, uskoro očekujemo pozitivne rezultate i nadam se da će vrtić moći krenuti s popodnevnim radom odnosno produženim radnim vremenom, a na taj bi se način mogao povećati broj upisane djece. Ove jeseni opet će biti upisane dvije jasličke grupe. Imamo brojnih želja i ideja za dalje, a što se liste čekanja tiče, sva djeca s područja grada su zbrinuta, što u gradskom, što u privatnim vrtićima na području grada ili u okolnim općinama, gdje roditeljima više odgovara zbog mjesta rada. Neovisno o tome Grad sufinancira boravak djece i u drugim vrtićima s 50 posto ekonomske cijene, pa je u tu namjenu, za sufinanciranje boravka djece u vanjskim dječjim vrtićima, osigurano još 900 tisuća kuna – kaže gradonačelnik Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook