Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavje kreće u obračun s neplatišama

Kao i mnoge druge zagorske sredine i Oroslavje muku muči s mnogobrojnim dužnicima koji svoje obveze nisu podmirili deset


Kao i mnoge druge zagorske sredine i Oroslavje muku muči s mnogobrojnim dužnicima koji svoje obveze nisu podmirili desetak i više godina. S obzirom da su neka dugovanja prešla u zastaru ili ih je iz nekog drugog razloga nije moguće naplatiti Grad će ih morati otpisati. Prema podacima Gradske uprave otpisati bi se trebalo preko 77.000 kuna duga na račun komunalne naknade za poslovni prostor i oko 75.000 kuna duga od poreza na tvrtku, dok za ostale skupine podaci još nisu izvađeni. Raspravljajući o tom problemu na svojoj posljednjoj sjednici, vijećnici su konstatirali kako su za taj novac mogli izgraditi preko stotinu metara nogostupa te da je krajnje vrijeme uhvatiti se u koštac s neplatišama, prvenstveno radi zaštite onih koji redovito podmiruju svoje obveze.

Neplatiše na „stup srama“

- Možda bi velike dužnike trebali javno obznaniti, staviti ih na „stup srama“ jer sud javnosti je neumoljiv. Možda je to jedini način da se s njima razračunamo i naučimo ih pameti. Osim toga treba vidjeti postoji li uopće politička volja, koje do sada nije bilo, da se krene u rješavanje i naplatu dugova ili ćemo se pak dodvoravati biračima – negodovao je oporbeni vijećnik, Josip Perinić iz HDZ-a.

Odgovornost za nastalu situaciju, prema riječima oroslavskog gradonačelnika, Ivana Tuđe (SDP), djelomično snosi i prijašnja i sadašnja garnitura vlasti, no otpis nerealnih potraživanja, rekao je, omogućit će realnije planiranje budućih gradskih proračuna.

Osim toga prije nego se krene s otpisom dugovanja, Grad će i pravno ispitati koja su potraživanja doista nenaplativa, odnosno za otpis te će potom krenuti u pojačanu, pa i prisilnu naplatu svih naplativih dugovanja. S obzirom da je jedan od većih problema i taj što Grad Oroslavje nema gotovo nikakav uvid u to kada se neka firma u gradu otvara ili pak gasi te ne može pravovremeno reagirati i naplatiti potraživanja, od nadležnih državnih organa zatražit će za ubuduće dostavu takvih podataka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook