Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi Prostorni plan rješava sve probleme

Marija Bistrica pred donošenjem je Prostornog plana kojim su obuhvaćene sve potrebe općine u narednih petnaestak godina.


Marija Bistrica pred donošenjem je Prostornog plana kojim su obuhvaćene sve potrebe općine u narednih petnaestak godina. Novi će plan biti napravljen na novim digitalnim geodetskim podlogama i samim time transparentniji u odnosu na stari plan.

Osim kompletnog prometnog rješenja središta, ali i šireg područja općine, planom je definirana gospodarska, sportsko-rekreacijska, turistička i druge zone.

- U novi plan uvrstili smo između ostalog novu trasu brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Oroslavje kao i kompletno prometno rješenje središta općine.
Poznato je da u vrijeme hodočašća u centru doživljavamo prometni kolaps te su promjene bile neophodne - rekao je načelnik Marije Bistrice, Stjepan Muhek.

Bez zagađivača

Prijedlogom novog prostornog plana predviđena je i sjeverna i istočna obilaznica općinskog središta, sa spojem na brzu cestu i napokon jedna poslovno gospodarska zona koja bi se prostirala na oko 135.000 četvornih metara zemljišta, s mogućim proširenjem.

- Nismo zaboravili ni postojeću gospodarsku zonu, prostor gdje se sada nalaze Tehnomehanika i nekoliko drugih manjih firmi i pogona. U tom prostoru nećemo dozvoliti razvoj zagađivačke industrije, prije izgradnju skladišnih prostora, s obzirom da je centar mjesta usmjeren ka razvoju turizma - navodi Muhek.

Predviđena je i zona za sport i rekreaciju s obzirom da postojeće igralište, koje se nalazi u neposrednoj blizini Svetišta, odnosno Kalvarije i samostana sestara Karmelićanki nije primjereno tom okruženju. Sportsko-rekreacijska zona trebala bi biti uređena u neposrednoj blizini centra, a uz nju je predviđena izgradnja kampa koji u Mariji Bistrici, ali i cijeloj županiji ne postoji. Predviđeno je i uređenje turističke zone u kojoj će se graditi hoteli ili neki drugi smještajni kapaciteti.

- Na tom smo području posebno tanki. Osim što nemamo dovoljno kapaciteta oni nisu odgovarajuće kvalitete. Želja nam je da turisti u Bistrici ne budu samo u prolazu već da se zadrže - konstatirao je Muhek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook