Prethodni članak
Sljedeći članak

Novcem svjetske banke do zaštite vodnih resursa

Financijskim sredstvima Svjetske banke provodi se “Regionalni projekt gospodarenja otpadnim vodama za Krapinsko-za


Financijskim sredstvima Svjetske banke provodi se “Regionalni projekt gospodarenja otpadnim vodama za Krapinsko-zagorsku županiju“. Cilj projekta je dogradnja sustava za gospodarenje otpadnim vodama u Krapinsko-zagorskoj županiji vezano uz segment otpadnih voda, a u cilju zaštite vodnih resursa Zagorja i usklađivanja njihovog stanja sa standardima EU.

Očekivani rezultat provedbe projekta je uspješna priprema aplikacije za korištenje sredstava iz europskih fondova za potporu projektima u Hrvatskoj te svih potrebnih podloga prema zahtjevima EU. Projekt je trenutno u fazi provedbe, donesena je odluka o postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda i glavnoj infrastrukturi za prikupljanje otpadnih voda.

U prvoj fazi tri uređaja

Projekti odabrani da budu predloženi za financijsku potporu iz fondova EU u prvoj fazi uključuju tri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji se planiraju izvesti na sljedećim lokacijama: Sustav Zabok - uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Velikom Trgovišću kapaciteta 55.600 ekvivalentnih stanovnika na koji će se priključiti gradovi i općine Zabok, Veliko Trgovišće, Oroslavje, Stubičke Toplice, Donja Stubica, Gornja Stubica, Sveti Križ Začretje, Bedekovčina i Mače.

Predviđeni investicijski troškovi iznose 35.960.000 eura (647 eura po ekvivalent stanovniku), Sustav Krapina - uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Krapini kapaciteta 26.320 ekvivalentnih stanovnika na koji će se priključiti grad Krapina te općine Radoboj, Đurmanec i Jesenje. Predviđeni investicijski troškovi iznose 19.930.000 eura (758 eura po ekvivalent stanovniku) i Sustav Zlatar - Zlatar Bistrica - Marija Bistrica –Konjščina - Lobor - uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Zlatar Bistrici kapaciteta 24.960 ekvivalentnih stanovnika na koji će se priključiti općine Konjščina, Zlatar Bistrica, Marija Bistrica, Lobor te grad Zlatar.

Predviđeni investicijski troškovi iznose 23.520.00 eura (943 eura po ekvivalent stanovniku). Svi uređaji za pročišćavanje otpadnih voda smješteni su na lokacijama predviđenim za tu svrhu u prostornim planovima. Projekt obuhvaća i mrežu glavnih kolektora na koje će se priključiti svi navedeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda te proširenje postojećih sekundarnih mreža u općinama i gradovima radi priključenja stambenih i gospodarskih objekata.

Još pet uređaja u daljnjoj fazi

Daljnje faze projekta za osiguravanje pročišćavanja otpadnih voda za manje lokalne zajednice u Krapinsko-zagorskoj županiji odvijat će se u skladu s rokovima koje utvrđuju nadležna tijela u Europi i Hrvatskoj. Sredstva za ove faze projekta, koje će obuhvatiti izgradnju pet uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Pregradi, Krapinskim Toplicama, Tuhlju, Klanjcu i Kumrovcu, osigurat će se iz budućih instrumenata potpore.

Kapacitet ovih uređaja bit će manji od 10.000 ekvivalentnih stanovnika, a predviđa se i postavljanje malih montažnih uređaja za pročišćavanje na koje će se priključiti male lokalne zajednice u županiji koje su izvan dosega navedenih osam uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Navedene daljnje faze obuhvaćaju oko 75,450 ekvivalent stanovnika na području gradova Pregrade i Klanjca te općina Krapinske Toplice, Hum na Sutli, Tuhelj, Kumrovec, Hraščina, Kraljevec na Sutli, Mihovljan, Zagorska Sela, Desinić, Budinščina, Novi Golubovec i Petrovsko. Na ovom Projektu za pružanje tehničke podrške angažirane su Hrvatske vode.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook