Prethodni članak
Sljedeći članak

Umirovljenik mora vratiti čak 80.000 eura mirovine, a sve zbog jedne greške

  • bankomat mirovine umirovljenici

    Photo: Marijan Susenj/PIXSELL (Ilustracija)


Jedan je njemački umirovljenik primao 3.600 eura mjesečne mirovine. No, prema sudskoj presudi sada mora vratiti čak 80.000 eura u mirovinsko osiguranje.

Naime, kada je odlazio u starosnu mirovinu, propustio je prijaviti podatak da prima i mirovinu iz strukovne zadruge zbog ozljede na radu koju je doživio još 1967. godine. Sve je otkriveno kada je zatražio povećanje strukovne mirovine, jer su mu se navodno pogoršale ozljede.

Još 1967. godine doživio je nesreću na radu, na temelju čega je dobio posebnu mirovinu, takozvani Unfallrente, zbog ozljede na radu od strukovnog udruženja. Nakon što je godinama primao oko 1.260 eura mjesečno takve posebne mirovine, 2009. je navršio dob za starosnu mirovinu i počeo dobivati dodatnih 2.400 eura mjesečno iz mirovinskog osiguranja, piše Fenix-magazin.de.

Međutim, umirovljenik je prilikom podnošenja zahtjeva za mirovinu propustio izvijestiti mirovinsko osiguravajuće društvo (Altersrenten-Versicherung) da prima mjesečne uplate od zadruge za osiguranje od odgovornosti poslodavca. Osiguravajuće društvo je pak izričito postavilo upit o ostvarivanju naknada iz zakonskog osiguranja od nezgode i ukazalo na odgovarajuću obvezu prijave, navode njemački mediji.

Ako osoba prima mirovinu za ozljedu na radu iz zakonskog osiguranja od nezgode, to obično dovodi do niže starosne mirovine. Budući da mirovinsko osiguranje nije znalo ništa o drugoj mirovini, umirovljenik je godinama dobivao preveliku mirovinu. Sve je izašlo na vidjelo kada je umirovljenik obavijestio Udrugu za osiguranje od odgovornosti poslodavaca da su se posljedice nesreće na radu pogoršale. Od veljače 2018. trebao je primati veću mirovinu. Na njegovu žalost, Udruga za osiguranje od odgovornosti poslodavaca o tome je obavijestila mirovinsko osiguravajuće društvo.

Mirovinsko osiguranje sada traži povrat preplaćene starosne mirovine koja iznosi više od 80.000 eura. No, umirovljenik se pozvao na netočne savjete i zastaru. Uložio je pravni prigovor i stvar je završila pred sudom u Darmstadtu. Sud je presudio kako je krivnja za cijeli propust očito na umirovljeniku. Radilo se o povredi obveze davanja informacija i krajnjem nemaru, naveo je sud. U obrascu zahtjeva za mirovinu ‘jasno i nedvosmisleno’ postavljeno je pitanje primaju li se naknade iz zakonskog osiguranja od nezgode, zaključio je sud, prenosi Poslovni dnevnik.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook