Prethodni članak
Sljedeći članak

Projekti vrijedni 12 milijuna kuna na čekanju

Marija Bistrica
Od velikih prošlogodišnjih planova vezanih uz izgradnju komunalne infrastrukture na području općine Mar


Marija Bistrica

Od velikih prošlogodišnjih planova vezanih uz izgradnju komunalne infrastrukture na području općine Marija Bistrica, jedan značajan dio ove godine nije realiziran i to ponajviše zbog nedostatka novca. Čak i ugovori za sufinanciranje pojedinih projekata koji su već bili potpisani, do danas još uvijek nisu realizirani jer novac nije stigao.

- To se prvenstveno odnosi na projekt vodoopskrbe kojeg sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja, vrijednog tri milijuna kuna, od kojih 2,4 milijuna treba osigurati upravo Ministarstvo kroz program EIB II. Iskreno se nadam da ćemo ući u planove za iduću godinu jer postoje neke naznake da bi se do kraja godine ipak ušlo u raspisivanje natječaja - izvijestio nas je načelnik Marije Bistrice Stjepan Muhek.

Radovi na odvodnji

Kada je u pitanju vodoopskrba, ipak se nešto radi, pa je tako u tijeku zamjena cijevi na glavnom magistralnom cjevovodu od Zlatar Bistrice prema Mariji Bistrici. Radi se o cjevovodu Zagorskog vodovoda, postavljenom još 1997. godine uz dolazak Svetog oca u Mariju Bistricu, koji je bio malog kapaciteta i nije zadovoljavao potrebe, no sada će i taj problem biti riješen. Radovi bi trebali biti dovršeni iduće godine.

U ovoj se godini planiralo investirati i u odvodnju, no iz Hrvatskih voda pristiglo je svega 400.000 kuna, što je utrošeno na projektnu dokumentaciju te će se u idućoj godini, osiguraju li se novci, moći pristupiti radovima. Unatoč pomanjkanju novca, u ovoj je godini asfaltirano i oko 2.200 metara cesta, što je doduše znatno manje nego prijašnjih godina kada je asfaltirano od pet do sedam kilometara.

Načelnik Marije Bistrice, Stjepan Muhek

- Činjenica je da je većina cesta na području Marije Bistrice već asfaltirana, a ono što je u ovoj godini po tom pitanju planirano, to je i realizirano. I u idućoj godini namjeravamo asfaltirati neke kraće još neasfaltirane dionice ali i sanirati već asfaltirane - rekao je načelnik Muhek.

Radilo se i na postavljanju javne rasvjete, a u tijeku su radovi u naselju Selnica.

Jedan od većih problema na području Bistrice je i proširenja mjesnog groblja, za koje je pripremljena potrebna dokumentacija i čeka se realizacija. Veliki dio zemljišta, vrijednog oko 230.000 kuna potrebnog za proširenje groblja, otkupljen je upravo u ovoj godini.

Govoreći o projektima i planovima, načelnik Muhek odbacio je optužbe nekih oporbenih vijećnika da Marija Bistrica ne ulaže u projekte, ustvrdivši kako Općina u ovom trenutku ima projekte s građevinskim dozvolama u vrijednosti oko 12 milijuna kuna bez PDV-a.

-Projekti nisu realizirani jer su teška vremena i za njih nemamo dovoljno novca. Na žalost i danas je prisutna činjenica da se određena financijska sredstva i potpore još uvijek dijele po stranačkom ključu. Ipak taj način raspodjele novca sve je slabijeg intenziteta i veselim se danu kada će se novac napokon dijeliti po nekim drugim kriterijima, a ne po kriteriju političke podobnosti- ustvrdio je načelnik Muhek

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook