Prethodni članak
Sljedeći članak

Nestao Bedekovčanin optužen za organiziranje zločinačke skupine

Stjepan Mihaljinec iz Bedekovčine koji je osumnjičen za organiziranje zločinačke skupinu koja je iz Hrvatske u Nizozemsk


Stjepan Mihaljinec iz Bedekovčine koji je osumnjičen za organiziranje zločinačke skupinu koja je iz Hrvatske u Nizozemsku krijumčarila veće količine vatrenoga oružja, streljiva i eksploziva, a u Hrvatsku pak uvozila sintetske droge netragom je nestao.

Nakon što je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, prije desetak dana odredilo pritvor Stjepanu Mihaljincu (45), znanom po nadimcima Brko ili Štef, policija već desetak dana bezuspješno traga za osumnjičenim i za njim je raspisana tjeralica.

Mihaljinec je, naime, osumnjičen da je organizirao zločinačku skupinu koja je iz Hrvatske u Nizozemsku krijumčarila veće količine vatrenoga oružja, streljiva i eksploziva, a u Hrvatsku pak uvozila sintetske droge. Naime, Mihaljinca, koji je tijekom vrlo opsežne istrage, pokrenute na osnovi Uskokova zahtjeva, redovito dolazio na istražna ročišta, sada se, više ne može naći na adresama na kojima je prijavljen.

Mihaljincu bi također u utorak na istome sudu trebalo početi suđenje i za posjedovanje radi preprodaje 60-tak tableta ecstasyja, koje je policija pronašla prilikom pregleda njegova automobila. Podsjetimo, čitava akcija počela je u Nizozemskoj još krajem 2001. godine.

Javnosti je slučaj postao zanimljiv po senzacionalnim zapljenama ecstasyja na graničnim prijelazima Macelj i Bregana prije dvije godine, kada je u specijalno napravljenim bunkerima na nekoliko automobila kojima su upravljale osobe iz Hrvatske, SCG te BiH, u pravilu stalno nastanjene u Nizozemskoj, pronađeno oko 100.000 tableta ecstasyja, te nekoliko kilograma amfetamina i oko kilogram kokaina.

Iako su te zapljene tada pripisane izvrsnom njuhu policijskog psa Rexa, prava istina je da su one bile plod dugotrajnog rada i suradnje između Nizozemske i Hrvatske policije, te gotovo dvogodišnjeg provođenja mjera tajnog nadzora i prisluškivanja telefonskih razgovora najprije u Rotterdamu, a zatim i u Hrvatskoj.

Nizozemski istražitelji su došli do saznanja da postoji organizirana skupina krijumčara oružja s područja bivše Jugoslavije koji pištoljima, automatima, snajperskim puškama te eksplozivom opskrbljuju nizozemsko podzemlje.

Pod »mjere nadzora« stavljeni su BiH državljani Miralem Memović i Naser Jusić, nakon što je otkriveno da oružje dostavljaju Nizozemcima Kevinu Blawu, Jozefu Rohenenu i Joeu Coenenu, na koje je nizozemska policija već od ranije sumnjala da se bave labaratorijskom proizvodnjom sintetskih droga.

Uskoro su u telefonske razgovore s Memovićem i Jusićem »uletjeli« i Zvonko Lukić Bajica, Stjepan Mihaljinec, Stevo Škorića te druge osobe koje su kasnije uhićene u Hrvatskoj. Na osnovi saznanja nizozemske policije, mjere tajnog nadzora je počela provoditi i hrvatska policija, pa su tako prisluškivani Lukić, Mihaljinec i drugi, a nadzirani su im i automobili tijekom njihovih čestih posjeta Nizozemskoj.

Uhićenja su paralelno počela u obje zemlje. Blaw, Rohenen, Coenen, Memović i Jusić su uhićeni u Nizozemskoj, dok je u Hrvatskoj prvi »pao« Stevo Škorić. Prema saznanjima istražitelja navodna grupa je imala dva »šefa« Mihaljineca i Lukića, te devet članova, a prvoosumnjičeni Lukić je od početka istrage bio nedostupan, pa je sada odlučeno da mu se sudi u odsutnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook