Prethodni članak
Sljedeći članak

Na bunu se brati zdignite, hej!

Ako se 26. siječnja zateknete u okolici Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, moglo bi vam se dogoditi da vas seljaci uvjere d


Ako se 26. siječnja zateknete u okolici Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, moglo bi vam se dogoditi da vas seljaci uvjere da im se pridružite u borbi za pravicu! Muzej seljačkih buna povodom obilježavanja obljetnice početka velike Seljačke bune iz 1573. godine toga će dana prirediti raznovrsne kulturno-zabavne događaje pod nazivom ´Na bunu se brati zdignite, hej!´

Svrha manifestacije je podsjetiti na siječanj prije četiri stoljeća, kada su pod vodstvom Matije Gupca zagorski i slovenski seljaci pokušali ostvariti bolji i dostojanstveniji život, posebice na noć s 27. na 28. siječnja 1573. godine, kada je izbila Velika seljačka buna i ušla u povijest hrvatskog naroda.

Seljačka buna ostavila je neizbrisiv trag u povijesti stubičkog kraja, obilježava se već 30 godina, a na njenu 400. obljetnicu, prije 35 godina, otvoren je Muzej seljačkih buna.

Kulturno-zabavnim programom koji sadrži različite radionice i igraonice za djecu i odrasle te predstave, zadnje će se siječanjske subote prikazivati inscenacije pobune seljaka, predvođenih Stubičancima Matijom Gupcem, Ivanom Pasancem, Ivanom Mogaićem te Ilijom Gregorićem, seljakom iz Brdovca te Nikolom Kupinićem.

Radionice u kojima će se djeca i odrasli moći okušati u bacanju korde (dugog noža), buzdovana te u gađanju lukom i strijelom nazvane su prema imenima vrhovnih vođa seljaka: ´Gregorićeva meštrija s kordom´, ´Pasančevo nucanje buzdovana´, ´Grgurove strijele´ i ´Kupinićevo tiranje meštrije´.

Živopisno će biti prikazani događaji koji su neposredno prethodili početku pobune, napadu na Cesargrad u noći na 28. siječnja 1573. godine, te život na feudalnom vlastelinstvu u 16. stoljeću.

Scene plemićke gozbe, otimanja seljanke, napada na Tahyjev dvorac te borbe seljaka i plemića odigrat će se pod nazivom ´Život na Tahyjevom posjedu´. Kroz prikaz zloglasnog Franje Tahyja i njegova sina Gabrijela koji su svojim okrutnim postupcima dali seljacima povod za bunu posjetiteljima će se pokušati dočarati odnos seljaka i feudalaca u 16. stoljeću.

Cjelokupni program bit će popraćen glazbom, srednjovjekovnim sajmom i degustacijom kvalitetnih vina u vinskom podrumu Dvorca Oršić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook