Prethodni članak
Sljedeći članak

Matija Babić, Index.hr, Severina & sex tape

Severina i "sex tape", samo je mali djelić Index-ove povjesti, priča o Index-u nije priča o Severini i porniću, to je priča o entuzijazmu, hrabrosti, kreativnosti "klinaca" koji su iz trešnjavačke garsonijere ispisali priču o uspjehu....


Danas ujutro opet se digla priča oko Severininog video "uratka", čije postojanje je Matija Babić kao urednik portala Index hr objavio još 2004. godine, i tu počinje priča o uzdizanju internet medija i prihvaćanja internet medija kao ravnopravnog ostalim medijima, ali i o medijskom licemjerstvu.

Prenose danas mediji: "Severini nakladnik portala Index nikad nije isplatio 100.000 kuna odštete, koji su joj dosuđeni pravomoćnom presudom zato što je Index objavio fotografije s njezine videovrpce, na kojoj je snimljena u seksualnom odnosu u brodskoj kabini, Severina je krajem 2013. zabilježila ovrhu na žigu Indexa u Državnom zavodu za intelektulano vlasništvo..."

Podsjetimo se, Severina je tužila nakladnika Indexa jer je u svibnju 2004. objavio pet fotografija tzv screenshotova pjevačice uz popratni tekst pod nazivom “Ljudi, imamo pornić sa Severinom”.

Index.hr 2004. godine, je bio jedini važniji portal uz Vjesnik.hr (koji se onda izdavao u PDF formatu), nije bilo Jutarnjeg lista, kao ni Večernjeg lista, a ni tisuća drugih web portala koji se danas svakodnevno pokreću, ali i gase.

Redakcija Index.hr-a je preživljala u malom stančiću od 40 kvadrata na Trešnjavci, koji se nadobudno zvao redakcija. Koliko se sjećam "redakcija" je imala 4 (ČETIRI) računala, a Index su činili, kako je Matiju Babića napisao povodom prve godišnjice Index.hr-a: "Naša marljiva šefica deska Ivana Barać, novinari Andreja Košanski, pardon Hudika jer u međuvremenu se udala, Neven Barković (dobio sa mnom batine na gay prideu, inspiraciju najčešće crpi iz news grupe hr.alt.trash), Ivan Gjukić i Zoran Žukina, urednik auto rubrike Miljenko Nikolić, kolumnist Denis Lalić, karikaturist Predrag Raičević Zig i nova djelatnica u prodaji Ana Frljak."

Sve su to za mene bili "klinci", ali sa idejom hrabrošću da krenu u nešto neizvjesno. Glavni urednik je bio Matija Babić, a izvršna urednica Andreja Košanski (danas, Andreja Hudika, glavna urednica Index.hr-a)

Index.hr je objavljivao ono što se drugi mediji nisu usudili, a drugi bi dan licemjerno tu istu vijest prenijeli u svom mediju bez navođenja izvora, a ukoliko bi bila neka "škakljiva" tema onda bi se ogradili "piše internet portal", a ne "piše Index.hr.

Bilo je to vrijeme ismijavanja, moljenja za izjave uz svakodnevna pitanja kakav portal? Kakav internet? pa tko to čita? Što je to??? ...

Index.hr, je ne obazirajući se na podsmjehe i omaložavanja u to vrijeme objavio i razotkrio mnogo afera, postavljao temelje internet medija u Hrvatskoj i lagano ga počela prihvačala mlađa generacija, a i etažirani mediji su ga počeli doživljavati sve ozbiljnije...

Međutim, vratimo se mi temi "Matija Babić, Index.hr, Severina & sex tape".

Nije se radilo se o videovrpci kako navode mediji, već o CD-u. Sporni CD su imali svi mediji i naslađivali se u tajnosti  velikih redakcija Severininim sexualnim "vratolomijama", ali nitko nije imao hrabrosti objaviti po svim novinskim kriterijma tu ekspluzivnu vijest. Šuškalo se mnogo o tom u novinarskim krugovima, međutim ništa nije izlazilo, svi su čekali da to objavi netko drugi, ali hrabrosti nije bilo....

Matija Babić je imao hrabrosti, objavio je, običan tekst "začinjen" s pet sličica pod naslovom “Ljudi, imamo pornić sa Severinom”

Drugog jutra kao lešinari ustali su drugi mediji, naslađivali se mjesecima serijama članaka i tv emisijama, ali ovaj put uz obaveznu opasku "objavio" ili "napisao Index.hr".

Ne znam je li Matija Babić ikada u javnosti ispričao kako je došao do snimke i koje dileme koje su imali oko objave? Dileme ćemo ostaviti za neku drugu priču, ali ću napisat kako se snimka našla u Matijinim rukama, a kasnije i na monitorimo čednih i bogobojaznih Hrvata.

Matiju je jedne većeri oko 22,00 sata nazvao nepoznati muškarac, od nekih 20-tak godina i ponudio mu na prodaju pornić sa Severinom. Svakom bi taj poziv bio čudan, jer to se jednostavno ne događa, ali znatiželja je jača od svega.

Babić dogovora sastanak uvjeren kako se radi o "navlakuši". Uzima novac koji ima, oko 500-tinjak kuna i nalazi se "prodavateljem" koji mu nudi CD za iznos koji Matija nije imao ni u snu. Kako je kupovao "mačka u vreći", a nije se imalo ni para, "300 kuna, očeš-nećeš" ponudio mu je Matija. I za 300 kuna, CD sa Severinin pornić se našao u rukama Matije Babić, a ostalo je povijest.

Index.hr je danas jedan od najmoćnijih hrvatskih medija, standarde internet medija koje su prije desetak godina postavili "klinci" iz male trešnjavačke garsonijere, danas pokušavaju kopirati svi hrvatski internet mediji, međutim iz Index-a uvijek izlazi nešto novo, još nedokučivo "velikim" medijima.

Danas, u razgovoru Andrejom Hudikom,  glavnom urednicom Indexa-a, pokušali smo izdvojiti najvažnije tekstove koje Index objavio, a koji su "uzdrmali" hrvatsku javnost, ali previše ih je, nismo mogli...

Severina i "sex tipe", samo je mali djelić Index-ove povjesti, priča o Index-u nije priča o Severini i porniću, to je priča o entuzijazmu, hrabrosti, kreativnosti  "klinaca" koji su iz trešnjavačke garsonijere ispisali priču o uspjehu, koja se još piše uz neke nove "klince"....

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook