Prethodni članak
Sljedeći članak

Kuki ore najbolje

Tomislav Kuharić (27) iz Lobora osvojio je 1. mjesto na 6. natjecanju orača Hrvatske koje je održano u Gudovcu pokraj Bj


Tomislav Kuharić (27) iz Lobora osvojio je 1. mjesto na 6. natjecanju orača Hrvatske koje je održano u Gudovcu pokraj Bjelovara, a u sklopu 16. međunarodnog sajma stoke. Kuki, kako ga od milja zovu, osvojio je 1. mjesto u konkurenciji 28 orača iz 14 županija. Krapinsko-zagorska županija i ekipno je osvojila prvo mjesto, ostavivši iza sebe za bod Brodsko-posavsku županiju. Drugi natjecatelj iz naše županije bio je Božidar Domitran iz Martinščine koji je bio 14. Tako će sljedeće godine prvenstvo biti u našoj županiji, a Tomislav je ostvario i plasman na Svjetsko prvenstvo u oranju koje će se održati iduće godine u Sloveniji, gdje će braniti boje Hrvatske i Zagorja uz predstavnika iz Karlovačke županije.

Naporne vježbe

- U Gudovcu smo boravili dva dana. Bilo je vruće i suho… - uvijek je spreman na šalu Tomislav koji je već i obiteljski čovjek. Kako kaže, presudilo je iskustvo, ali i naporni treninzi, odnosno vježbe.

Posebno ističe natjecateljski plug kojeg je kupila Županijska udruga orača KZŽ, na čemu im je zahvalan. Natjecateljski plug će kod Tomislava ostati do sljedećeg natjecanja, nakon čega prelazi u ruke novom pobjedniku. Riječ je o dvobraznom natjecateljskom plugu ravnjaku Kvarnerland.

Parcela koju je prvo najbolji zagorski orač, a sada i hrvatski izorao bila je površine 20 puta 95 metara. Iza sebe ima pet nastupa na županijskim natjecanjima orača, od ukupno šest koliko ih je organizirano. Tri je puta osvajao prvo mjesto, na 1., 5. i 6. natjecanju zagorskih orača. Prošle je godine na državnom prvenstvu u Čelincima pokraj Belog Manastira osvojio 10. mjesto. Osim diplome i priznanja za sudjelovanje na državnom natjecanju orača Hrvatske, a koje dodjeljuje Hrvatska udruga za organiziranje natjecanja orača, dobio je i novčani iznos od 500 kuna od Grada Bjelovara, poklon sponzora: par kilograma kukuruza i umjetnog gnojiva, te pehar i kristalni svijećnjak. Osim titule najboljeg orača, junica obitelji Kuharić koji se bave uzgojem krava i poljoprivredom na veliko, osvojila je treću nagradu na izložbi stoke u kolekciji holštajn pasmine. Drugo mjesto u kolekciji bikovskih majki simentalske pasmine pripala je vlasniku Božidaru Domitranu.

- To je veliki uspjeh naše županije, odnijeti prvo mjesto među 14 županija. Svjetsko prvenstvo u oranju održava se već 55 godina, a 56. po redu održat će se početkom rujna sljedeće godine u Sloveniji – zadovoljan je Luka Čuljak, predsjednik županijske udruge orača, dopredsjednik Hrvatske udruge orača i trener, a koji je ujedno bio i voditelj natjecanja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook