Prethodni članak
Sljedeći članak

Bespovratnih 850.000 kuna za razvoj zagorskog turizma

Pristojnih 850.000 kuna bespovratnih državnih potpora osnažit će zagorsku turističku ponudu već do kraja ove godine. Nai


Pristojnih 850.000 kuna bespovratnih državnih potpora osnažit će zagorsku turističku ponudu već do kraja ove godine. Naime, u sklopu tri programa Ministarstva turizma za poticanje razvoja baštine u turizmu, tematskih putova i izvornog suvenira, stručno povjerenstvo odabralo je 24 zagorska projekta. Ugovor s odabranima u Krapini je u ime Ministarstva potpisao državni tajnik za turizam Ivo Mujo. Prema njegovim riječima polovica dodijeljenog novca na račune korisnika stići će već u rujnu dok će ostatak sjesti do kraja godine do kada korisnici i moraju strogo namjenski potrošiti dobiveno.

Najviše novca u Mariju Bistricu

Između 24 odabrana projekta postoje velike razlike u visini dobivenog novca. Najteži projekt kandidirala je Turistička zajednica Marije Bistrice. Riječ je o projektu marijanskih hodočasničkih putova koji će se uz našu, protezati i kroz Varaždinsku te Zagrebačku županiju pa je ambicioznim Bistričancima dodijeljeno čak 100.000 kuna. U prosjeku najmanje novca doći će kroz liniju izvornog suvenira gdje se uglavnom dobiva oko 15.000 kuna.

– Iako se ponekad čini da je riječ o malim iznosima i simbolična potpora je puno bolja nego moralna - pomalo u šali prilikom potpisivanja rekao je državni tajnik Ivo Mujo istaknuvši pritom da će Zagorje dobiti onoliko novca koliko kvalitetnih projekata osmisli.

Trinaest zagorskih baštinika u turizmu

Ovaj program ponajprije je namijenjen obnovi i uključivanju baštine u turističku ponudu na područjima u kojima turizam nije dovoljno razvijen kroz obnovu i prenamjenu tradicijskih stambenih i gospodarskih zgrada, oživljavanje obrta te njegovanje atraktivnih lokaliteta. Iz naše je županije po ovoj liniji prošlo 13 projekata za što će se ukupno dobiti 460.000 kuna. Od toga najviše, 50.000 dobiva Stjepan Šalamon iz Velike Vesi za projekt Ruralne kuće Globočec – Bukovje . Po 40.000 dobili su Ivan Vdović iz Zagreba za staru mihovljansku hižu, OPG Silvije Kovačić za konjički centar Radakovo, OPG Kos iz Mirkovca za opremanje objekta za etno zbirku, Davor Rogina iz Zlatara za uređenje tradicijske okućnice i Berislav Bolfek iz Lobora za projekt Kak je negda bilo . Po 30.000 kuna dobili su KUD Đurmanec za izradu narodnih nošnji, TZ Krapine za obnovu tradicijske kuće, dr. Janko Mršić Flogel za uređenje kulturno turističkog i multimedijskog centra u Začretju, tvrtka Vilinske poljane za obnovu perivoja dvorca Stubički Golubovec. TZ Marije Bistrice za Info punkt Galerija radionica te PUO Korade iz Petrove Gore za uređenje tradicijskog kućišta.

Pet novih tematskih putova

Cilj ovog programa je povezivanje različitih područja Hrvatske tematskim putovima koji će biti prepoznatljivi po osnovnoj temi uz koju će se vezati svi zainteresirani subjekti i atrakcije područja kroz koja prolaze. Iz naše županije državni je blagoslov dobilo 5 takvih putova. Uz već ranije spomenute marijanske hodočasničke staze prema Mariji Bistrici koje dobivaju 100.000 kuna, bespovratne potpore dobivaju i TZ Huma na Sutli, 80.000 kuna za staklarski put, ZARA, 60.000 za putove stubičkim krajem te Općine Radoboj i Hrašćina po 50.000 kuna za uređenje Rimske ceste te Pipinićev put – Kuriju Belošević.

Izvorni suveniri

Izvorni suveniri već su višegodišnja boljka domaće turističke ponude pa ministarstvo ovim programom pokušava tradicijske tehnike i materijale uključiti u ponudu te istovremeno aktivirati kreativnost samih davatelja turističkih usluga. Zagorskih šest suvenira ili njihovih izrađivača dobilo je ukupno 95.000 kuna potpore. Najviše, 20.000 kuna dobila je obrtničko bravarska radionica Bakliža iz Svetog Križa Začretja za kupnju alata i prezentacije na sajmovima. Po 15.000 kuna dobile su TZ Krapine za Kaj dizajn , Ramona Gorup d.o.o. iz Pregrade za proizvodnju autohtonog suvenira, obrt El.Tek iz Začretja za suvenire bazirane na tkaninama, Kopp d.o.o. iz Zagorskih sela za izradu kovanih suvenira te TZ Huma na Sutli za medeni fraklec.

Potpore nisu socijalna kategorija

Državni tajnik Ivo Mujo prilikom potpisivanja Ugovora istaknuo je da Krapinsko zagorsku županiju vidi kao lidera kontinentalnog turizma jer ima prema njegovu mišljenju najveći potencijal te pozdravio ovako dobar odaziv zainteresiranih za rad u turizmu.

– Nadam se da će na godinu biti još više prijavljenih projekata što ponajprije ovisi o samim Zagorcima – istaknuo je Mujo naglasivši da uvijek treba imati na umu temeljnu činjenicu da turizam nije socijalna kategorija niti je to svrha ovih potpora već gospodarska aktivnost koja mora donositi zaradu.

– Potpore dodjeljujemo kako bi gospodarstvenici lakše stali na noge i došli do zraka, te se ravnopravno uključili u gospodarsku utakmicu te se neće za iste projekte dobivati vječno – zaključio je Mujo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook