Prethodni članak
Sljedeći članak

HODANJEM DO ZDRAVLJA: Otvorena prva šetnica u Hrvatskoj koja potiče na zdrav stil života

Šetnica s 10 edukativnih ploča otvorena je u Krapini u sklopu Nacionalnog programa 'Živjeti zdravo'


Prva šetnica u Hrvatskoj s edukativnim pločama o aktivnosti 'Hodanjem do zdravlja' iz Nacionalnog programa 'Živjeti zdravo' svečano je otvorena danas u Krapini. Projekt je to koji provodi Hrvatski savez za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, a same edukativne ploče izrađene su na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

Kako je na otvorenju šetnice u Ulici Ante Starčevića, odnosno staze uz Krapinicu, istaknuo Slaven Krtalić, kineziolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, program 'Živjeti zdravo' pokrenut je još 2014. godine. – Cilj je u svim županijama otvoriti hodačku stazu i potaknuti ljude na zdrave stilove života. Crveni križ se uključio od samog početka i zahvaljujemo mu na pomoći. Cilj ovog projekta je borba protiv kroničnih nezaraznih bolesti, promicanje zdravlja i zdravih stilova života, jer na četvrtom mjestu smrtnosti u Europi su baš razlozi kronične nezarazne bolesti, a one se mogu vrlo dobro prevenirati, posebno preko tjelesne aktivnosti.  Ovim projektom potičemo najjednostavniju aktivnost za koju ne trebaju nikakve posebne vještine ni znanja, a to je hodanje. Pozivamo sve građane da osvijeste potrebu za kretanjem i da se uključe – istaknuo je Krtalić, dodavši da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za starije od 18 godina barem 30 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog do visokog intenziteta, što bi značilo brži ritam hodanja 2,5 do 5 km, dok je za djecu preporučeno 60 minuta dnevno.

Edukativne table izrađene su u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Zavodom za javno zdravstvo, a ima ih 10, s 5 različitih poruka te su postavljene duž staze od 3 km. – Postavljene poruke koje preporučuju tjelesnu aktivnost za građane su jednostavne i zdravstveno poučne. Staza je osmišljena na inicijativu Grada Krapine i samo nastavak šetnice koja već postoji – rekla je dr. Vijorka Roseg, voditeljica Ureda za programe zdravstvene zaštite HCK – a.

Zadovoljan je i bio i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina. – Krapina se može pohvaliti nečim zaista zanimljivim i korisnim. Lijeva i desna obala imaju 1800 metara šetnice, a ukupno do sjevernog mosta 3 km. Drago mi je da na ovaj način doprinosimo zdravlju naših sugrađana i svih koji će naći pola sata vremena za šetnju ovim prostorom – istaknuo je Kozina, dodajući ad je prijedlog, o kojem će odlučivati i krapinsko Gradsko vijeće, da se šetnice nazove Šetnicom dobrovoljnih darivatelja krvi.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook