Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Predstavljene geološke posebnosti Gupčevog kraja

Ovaj treći studijski izlet geologa u Zagorje organizirala je Vlasta Krklec, članica Hrvatske geološke ljetne škole i predsjednica Hrvatskog muzejskog društva


Petnaestak članova udruge Hrvatska geološka ljetna škola prošle je subote bilo u posjetu Gupčevom kraju, a sve u svrhu promocije geoturizma u Hrvatskom zagorju, koji je ovdje vezan i uz druge kulturne i jedinstvene vrijednosti i baštinu kraja.

Geolozima s Prirodoslovno – matematičkog te Rudarsko – geološko – naftnog fakulteta te Hrvatskog geološkog instituta, kao i nastavnicima i profesorima geografije iz Varaždina i Čakovca, geološke je i druge posebnosti Gornje Stubice predstavila Vlasta Krklec, kooperatorica ovog stručnog izleta, članica Udruge Hrvatska geološka ljetna škola te predsjednica Hrvatskog muzejskog društva.

Ovo je treći studijski izlet po Hrvatskom zagorju. Prve godine bili smo u predjelu Krapine i posjetili lovne staze u Jesenju, lani smo istraživali Radoboj, Klanjec i Kumrovec, a ove godine smo odabrali stubički kraj, gdje smo posjetili rudnik soli u Slanom Potoku, retenciju Burnjaka gdje se u usjeku vidi geološki profil kraja – ispričala je Vlasta Krklec.

Pri okupljanju kod Gupčeve lipe, sudionike je pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Općine Gornja Stubica Đurđica Labaš, a ovom su prilikom geolozi obišli druge kulturno-turističke znamenitosti Gornje Stubice: spomen park Rudolfa Perešina, Etno selo u Slanom Potoku i spomenik Matiji Gupcu te Lojzekovi hižu, gdje je prezentirana baština i gastronomija Gupčevog kraja.

Studijski je izlet završio posjetom OPG – u Krog u Gornjoj Pačetini. Kako je Krklec najavila, već sljedeće godine organizirat će se novi studijski izlet u Hrvatsko zagorje koje je još uvijek geološki nedovoljno istraženo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook