Prethodni članak
Sljedeći članak

Histrionček je se vine v kleti popil

To što se jedan od najslavnijih hrvatskih kazališnih glumaca Zlatko Vitez skrasio na brdu Kapelščaku ponad Stubičkih Top


To što se jedan od najslavnijih hrvatskih kazališnih glumaca Zlatko Vitez skrasio na brdu Kapelščaku ponad Stubičkih Toplica, u kraju u kojemu je prema legendi uhićen seljački vođa Matija Gubec, zaslužan je general Stjepan Adanić. Savjetnički zagorsko-varaždinski dvojac radio je u Uredu predsjednika Franje Tuđmana i tu su se dečki spajdašili, premda su se znali i iz Varaždina gdje je Adanić ranije živio i radio. Umjesto da se skrasio u rodnome loborskome kraju, Adanić je odabrao Kapelščak i podigao vikendicu veličine pristojne kuće za stanovanje, da mu bude odredištem u godinama što dolaze.

Čest gost mu je bio, dakako, prvi histrion i, poslije Mladena Šermenta, najbolji recitator Krležinih «Balada Petrice Kerempuha» koji se nije dao dugo nagovarati da u Adanićevu susjedstvu 2000. godine kupi klijet oroslavskog mesara Frajtaga.

Otkako je 1.ožujka umirovljen, odabravši saborsku mirovinu, Zlatko Vitez u klijeti zvanoj «Vila Zora» provodi sam i po dva tjedna.

-Otišao sam u povlaštenu mirovinu na koju imam pravo, jer sam navršio 55 godina života i imam 35 godina radnoga staža, što glumačkoga u «Gavelli», što kao saborski zastupnik, savjetnik i ministar kulture. Ništa se nije promijenilo. I dalje sam glumački i redateljski aktivan. U veljači sam postavio u svojem matičnom kazalištu Krležina «Areteja» i čim predstava završi žurim na Kapelščak. Ovdje imam savršeni mir. Budim se s kukurikanjem kokota iz Strmca i pjevom ptica, a kako su sada voćke u cvatu uživam u raskoši mirisa. I sam imam stotinjak voćaka svih vrsta. Kako imam malih zdravstvenih problema, boravak na Kapelščaku je meni najbolja terapija – kaže Zlatko Vitez kojega smo zatekli u čitanju Matoševa djela «Malo, pa ništa»:

Malo, pa ništa

-Nino Škrabe osuvremenjuje djelo s početka prošloga stoljeća, koje će «Histrioni» izvesti ovoga ljeta na zagrebačkoj Opatovini u režiji Georgija Para.

To što je klijet dobila ime «Vila Zora» «kriv» je Večernjakov novinar Miljenko Mitrović. Kad je prvi put vidio klijet, odmah je u zanosu ustvrdio kako je to Vila Zora, i tako je dobila ime po Zlatkovoj supruzi Zorici koja svojega viteza vedra lica posjećuje samo vikendom, donoseći na Kapelščak pune košare hrane kako njezin Vitez ne bi bio na dobro došloj mu dijeti. Tako je dobro opskrbljen da se ne mora spuštati u Stubake ni po kruh!

Bilo bi pogrešno misliti kako Zlatko samuje na Kapelščaku. Posjećuju ga njegovi histrioni. Istina, više mu «pomažu» za stolom i pri kupicama, a manje s motikom u vinogradu. K tome, Zlatko je osvjedočeno dobar i ljubazan domaćin. Ne daj Bog da pri njemu netko bude gladan ili žedan! U radnim se aktivnostima najviše ističe mladi glumac HNK Ivica Pucar, rođeni Zadranin. Pa neka netko kaže da su Dalmatinci lijeni! Kod Zlatka se pije njegovo vino «histrionček» za koje je član Udruge vinara «Peharček» iz Donje Stubice dobio već četiri srebrna odličja s potpisom uvaženoga enologa dr. Gerharda Schuberta. No, ove je godine njegova rostfraj bačva nešto ranije presušila, što domaćin opravdava slabijom berbom zbog prošlogodišnje tuče. U pomoć mu s punim vrčevima nesebično uskače prvi susjed Petar Kučak, pa nek´ netko veli da se Zagorci nemaju rada.

Al´ smo žejni

-Zlatko mene pita za savjet pri obrezivanju, ja njega propitkujem o glumi. Hoće on biti žedan, pa si skupa malo popijemo. Jednak je teren i imamo jednak dobra vina – hvali susjed susjeda. Najljepše je za Martinje, kad je Zlatko «glavni biškup», a pomažu mu Davor Dretar Drele i Vid Balog. Onda je to pravi šou.

Podno vinograda u kojemu je zasađeno 220 čokota kraljevine, graševine, silvanca i pinota, već na rubu šume, dugo je bila zapuštena krčevina koju je Zlatko dao urediti i napravio nogometno igralište. On je poznati nogometaš, koji je nekad igrao s veteranima podsusedske «Slobode». -Kad sam imao 30 kilograma manje igrao sam «čistače»- kaže. -A danas ga najradije vidimo na golu, jer pokraj njega ne može lopta među vratnice- šali se njegov mladi kolega, Romeo s Opatovine, tridesetdvogodišnji Hrvoje Klobučar, široj publici znan kao Neno iz TV serije «Naši i vaši» koji voli posjetiti starijeg kolegu koji je svoje umirovljenje uvjetovao zapošljavanjem Klobučara na upražnjenu glumačkome mjestu. -Zlatko je odličan čovjek. Kao glumcu početniku povjerio mi je ulogu u «Veselim ženskama s Griča» i rad s Histrionima meni je bio velika škola i stjecanje iskustva. Kao redatelj je «nervčik», zna i vikati, ali odmah nakon probe kaže: »Kaj, Mandlek, idemo na pivo». A u svojim goricama se potvrđuje kao najbolji redatelj. Organizaciju posla ima u malome prstu– hvali ga Hrvoje Klobučar koji demantira kako u Zlatkovu odnosu prema njemu ima i nečega očinskoga: «S pokojnim tatom Zvonimirom sigurno nisam popil tolko gemišta koliko sa Zlatkom».

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook