Prethodni članak
Sljedeći članak

HDZ nije uspio, Vlasta Hubicki županica

Piše: Ivan Kovačić
Jučer, na 2. sjednici županijske Skupštine, HSS-ovka Vlasta Hubicki ponovno je izabrana za krapinsko


Jučer, na 2. sjednici županijske Skupštine, HSS-ovka Vlasta Hubicki ponovno je izabrana za krapinsko-zagorsku županicu, odlukom većine vijećnika.

U trenutku njenog izbora u vijećnici je bilo 29 vijećnika, jer su vijećnici HDZ-a te koalicije ZDS-HSLS napustili sjednicu.


Vlastu Hubicki, uz devet vijećnika HSS-a, podržali su vijećnici koalicije SDP-HNS-LS, njih 15, te četiri vijećnika HSU-a, a protiv je bio ZDS-ovac Petar Štefanec, koji nije, poput njegovih stranačkih kolega i koalicijskih partnera, napustio sjednicu.

HDZ, ZDS i HSLS napustili sjednicu

Prije samog glasanja za izbor županice, Milivoj Škvorc u ime kluba HDZ-a zatražio je petominutnu stanku, nakon koje su se za govornicom izredali ZDS-ovci Vjekoslav Ćuk i Stanko Belina, te HDZ-ovac Milivoj Škvorc. Između ostalog, svi su oštro kritizirali dogovor između Sonje Borovčak i Vlaste Hubicki, prema kojem će svaka obnašati dužnost županice po dvije godine, s time da je prva na redu Vlasta Hubicki.

Predsjednik ZDS-a Stanko Belina

–Smatramo da to neće biti dobro za Zagorje, a nismo ni sigurni je li takav dogovor uopće u skladu sa zakonom, budući se župan, odnosno županica bira na četiri godine- rekao je Ćuk te dodao da se očito primarno gledaju osobni interesi, a ne interesi Zagorja, odnosno županije. Sličan stav iznio je i Belina –Nama je Vlasta Hubicki predlagala koaliciju, međutim nismo pristali jer se dvije kandidatkinje za županicu nisu mogle dogovoriti, a mi se nismo htjeli miješati pa smo odustali od te koalicije.

Kritični su bili i HDZ-ovci. –Nigdje se nikad unaprijed nije dogovorila takva podjela jer se župan bira na 4 godine. Očito je problem zadržavanja određenih pozicija. Mi ne želimo sudjelovati u toj igri i ne želimo preuzeti tu odgovornost- rekao je Škvorc te pozvao sve one koji ne žele sudjelovati u tome da napuste sjednicu, nakon čega je u vijećnici ostalo 29 vijećnika.

Županica Vlasta Hubicki

Nakon izbora, u svojoj zahvali, županica Hubicki je naglasila: «Učenje demokracije je teško i bolno. Ne moramo biti istomišljenici, no mi koji smo ovdje spremni smo preuzeti odgovornost za Krapinsko-zagorsku županiju, kao i do sada.»

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook