Prethodni članak
Sljedeći članak

RASTE BROJ UZGAJIVAČA: Država mora imati više sluha za peradare

Uzgajivači peradi traže bolji položaj i iste uvjete kao peradari u nama susjednim europskim zemljama, tj. smanjivanje troškova proizvodnje i povećanje konkuretnosti, rekla je predsjednica Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH Božica Špoljar


Druga po redu manifestacija 'Tradicionalni specijaliteti i moderna gastronomija peradarskih proizvoda'  u organizaciji Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede održana u restoranu Vila Zelenjak Ventek u Kumrovcu još je jednom pokazala kako su domaći, zdravi peradarski proizvodi uzgojeni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iznimno cijenjeni na tržištu i mogu naći svog kupca. A, upravo takvi proizvodi, kazala je Špooljar , potrebni su za vrhunske tradicionalne specijalitete i modernu gastronomiju, a koji su prezentirani i na samoj manifestaciji, kojoj su glavni sponzori bili Koka d.d. i Vindija Varaždin.

-Upravo zahvaljujući peradarima imali smo uspješnu turističku i rast gospodarstva, a u to vrijeme naši peradari bili su najvredniji jer je bila povećana potreba za svježim domaćim i vrhunskim peradarskih proizvodima. I to je jedan od razloga da država mora imati i više sluha za peradare - naglasila je predsjednica Udruge OPG-a uzgajivača peradi Hrvatske, Božica Špoljar iz Mača, i sama uzgajivačica,  istaknuvši da je cilj ove manifestacije  promocija i prezentacija peradarskih proizvoda koji su upravo uzgojeni na poljoprivrednim gospodarstvima i hrvatskim farmama. Špoljar je rekla i kako se primjećuje porast peradarske proizvodnje kako u našoj županiji, tako i na području cijele Hrvatske i to najviše kroz otvaranje novih farmi, a koje su izgrađene uz pomoć EU fondova.

 - Uzgajivači peradi traže bolji položaj i iste uvjete kao peradari u nama susjednim europskim zemljama, tj. smanjivanje troškova proizvodnje i povećanje konkuretnosti. To peradari zaslužuju budući da su porezni obveznici i znatno pune državni proračun, a proizvodnja je strateški cilj svake zemlje, potreban za normalan i zdrav život njenih građanima - rekla je Špoljar. Manifestaciju su podržali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Veterinarskog i Agronomskog fakulteta, a  sponzorima i uzgajivačima podijeljena su priznanja. Osim gastroponude na čijem se meniju našla kokošja juha, ajngemahtec, pašteta od guščje jetre, kotlovina od kokoši hrvatice, raca s ražnja, punjena guska i nezaobilazna purica s mlincima, manifestaciju su svojim nastupom 'začinile' i Belečke mažoretkinje.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook