Prethodni članak
Sljedeći članak

Održano 20. jubilarno 'Gljivarenje v Stubakima'

Uz generalno pokroviteljstvo Općine Stubičke Toplice te uspješnu suradnju Turističke zajednice, gljivarskih društava i udruga s područja Stubičkih Toplica i okolice, prošle se subote 20. puta zaredom održalo jedno od najvećih gljivarskih druženja u Hrvatskoj


Vrijeme ove godine gljivarima baš i nije išlo na ruku, no 'Gljivarenje v Stubakima' okupilo je brojne posjetitelje koji su uživali u odličnim kotlićima koje su pripremili Gljivarsko društvo „Blagva“ Stubičke Toplice i Lovačka udruga „Jazavac“ Pila - Stubičke Toplice te tradicijskim kolačima i kestenima Udruge „Hrvatska žena„ Stubičke Toplice i raznovrsnim domaćim proizvodima na brojnim štandovima. Oko kuhanja udrugama su pomagali i učenici SŠ Zabok. Za posjetitelje koji su stigli iz Zagreba organiziran je poseban „gljivarski cug“ i prijevoz autobusima od željezničke stanice Stubičke Toplice do Parka vozača - Pila. Nakon povratka gljivara iz šume, predavanje i determinaciju ubranih gljiva održao je Mladen Strižak, član Gljivarskog društva "Kamilo Blagaić" iz Zagreba.

Gljivarsko društvo Maglen Oroslavje i ove je godine tradicionalno goste počastilo rižotom od gljiva, a pripremili su i natjecanje za najljepšu gljivarsku košaru, na kojem je pobjedu odnijela Dragica Zrinski, osvojvši kao nagradu večeru za dvoje u restoranu Rody. Najmlađi gljivari mogli su uživati i u kreativnim radionicama, vožnji vrtuljkom s drvenim igračkama, a kao i svake godine, posebnu su pažnju izazvale i tradicionalnim konjskim zapregama Županijske udruge uzgajivača konja „Krapina“.

Usprkos lošem vremenu, druženje gljivara i zaljubljenika u prirodu proteklo je u odličnom raspoloženju, kojem je doprinos dao i tamburaški sastav 'Črleni lajbeki', pa nije izostao ni ples na kiši.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook