Prethodni članak
Sljedeći članak

Dragutin Lesar ne zna što mu se događa na terenu

Lesar tvrdi da nije istinita informacija da predsjednik i tajnik podružnice Laburista Zlatar Željko Sviben i Josip Pozaić sa bivšim gradonačelnikom Marijanom Đurekom tiskaju novine „Bilten“, već da ga tiska Udruga „Glasnik“. No, Sviben je dopredsjednik „Glasnika“, Pozaić tajnik, a Đurek šef!


Dragutin Lesar nije potpuno upoznat što njegovi članovi rade na terenu. Naime, u javnosti dosta popularan prvi čovjek Hrvatskih laburista – Stranke rada  Lesar ne zna za „novinsku djelatnost“ svojeg stranačkog vodstva u gradu Zlataru koji izdaju gradske novine „Bilten“ pod krinkom Udruge „Glasnik“ Zlatar.

Isto tako, Lesar (ne svojom krivnjom) nije informiran da  predsjednik zlatarskog ogranka Laburista  Željko Sviben i tajnik Josip Pozaić izrađuju list sa bivšim gradonačelnikom Marijanom Đurekom kojega je upravo Lesar prvi u Saboru prozvao zbog negativne revizije dok je upravljao Gradom.

Nije šija nego vrat

Lesar, nažalost, nije upućen ili je najvjerojatnije krivo obaviješten, da je dopredsjednik Udruge „Glasnik“ (taj isti) Željko Sviben, a tajnik (isti taj laburist) Pozaić koji obavlja istu funkciju u „Glasniku“, u kojem šefuje Đurek. Udruga je registrirana 24. rujna pretprošle godine. Djelatnost udruge je, prema registraciji,“promicanje, razvitak i unapređenje ljudskih i građanskih prava s ciljem osnaživanja građana i građanki za što aktivnijom participacijom u društvu nepristranim i nestranačkim praćenjem rada institucija zakonodavne vlasti, predstavničkih i izvršnih tijela i druge djelatnosti utvrđene Statutom Udruge“.

„Potpuno je lažna informacija da stranački čelnici ogranka Hrvatskih laburista, to jest, Pozaić i Sviben, s tim istim bivšim gradonačelnikom izdaju glasnik „Bilten“. Prema informacijama koje sam ja uspio doznati, glasnik „Bilten“ izdaje udruga građana „Glasnik“ iz Zlatara, a ukoliko su se u njemu pojavljivali članci potpisani sa „Podružnica laburista Zlatar“, onda se radilo o lažnom predstavljanju što su izdavači tog glasnika trebali provjeriti „, izričit je u svom odgovoru Zagorskom listu Lesar kojega su očito „brifirali“ zlatarski laburisti i ni krivog ni dužnog doveli u zabludu.

Pozaić i Sviben, mislim da ni to nisu rekli svome predsjedniku, 2010. su izbačeni  iz SDP – a po pronicljivoj odluci  aktualnog ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića. Zatim u čudnim okolnostima preuzimaju zlatarski HNS koji je bio pred rasulom nakon što je  Đurek procesuiran i isključen iz društva „narodnjaka“. Kad županijski predsjednik HNS – a Anđelko Topolovec doznaje da su izgnanici iz partnerskog SDP – a preuzeli njegovu podružnicu u Zlataru mimo narodnjačkog statuta, raspušta organizaciju.

Otad su se Pozaić i Sviben u Gradskome vijeću počeli predstavljati kao nezavisni vijećnici da bi odnedavna postali laburisti. Pozaić je Đureku (HNS) bio kandidat za zamjenika na prošlim lokalnim izborima, ali su izbore izgubili zbog svoje nepopularnosti. Predsjednik zlatarskog SDP – a Krunoslav Klancir nije želio biti kandidat za Đurekova zamjenika jer je očito shvatio da je to gubitnička kombinacija za njegove socijaldemokrate.

„Pokret otpora“
 
Najpoznatiji politički prebjezi na zagorskom istoku, Sviben i dvostruki tajnik Pozaić, nakon uzaludnih pokušaja da ovladaju narodnjacima nakon što su „izvisili“ u SDP – u, združuju se z Đurekom u svojevrsni „pokret otpora“ koji je postao i vrlo moćna politička snaga u zlatarskom Vijeću. Naime, zajedno s HSS – om, te uz stidljivu podršku po jednog vijećnika HNS i SDP – a, imaju većinu. I to po želji HSS – a, koji je inače u koaliciji s HDZ – om, daleko najjače stranke u Zlataru (na lokalnom nivou), a koja je talac tog  neprirodnog „braka“ isforsiranog „s vrha“.

Kako su Đurek i pomoćnici  bili u debeloj sjeni gradskog glasila „Zlatarski kraj“, koji je izlazio u 3 tisuće primjeraka, „pokret otpora“ je obustavio njegovo izlaženje i građani ga ne čitaju već više od pola godine.   U međuvremenu je „Bilten“ počeo sve češće izlaziti, a gotovo u svakome broju spominju se laburisti koji te zahvaljuju članstvu na glasovima za parlamentarne izbore, te čestitaju Uskrs, pa praznik rada 1. maj i slično. I sve se radi pod „dirigentskom palicom“

čovjeka koji je duhovni vođa Svibenu i Pozaiću, čovjeka o kojemu Lesar govori slijedeće:
„Bivši predsjednik HNS-a Zlatar i bivši gradonačelnik, nije i niti može biti član Hrvatskih laburista, obzirom da, prema našem statutu, oni koji su optuženi od strane USKOK-a za financijske malverzacije ne mogu biti članovi stranke Hrvatskih Laburista“. Okej, Đurek (formalno) nije član laburista u Zlataru, ali im je glavni operativac. Znao za to predsjednik Hrvatski laburista ili ne.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook