Prethodni članak
Sljedeći članak

115 „PTIČEKA“–mladih čuvara prirode u Krapinsko-zagorskoj županiji!

Krapinsko-zagorska županija dobila je novu generaciju mladih čuvara prirode, njih 24, čime je peti jubilarni „Ptiček – program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko-zagorskoj županiji“ ove godine premašio brojku od 100 registriranih mladih čuvara prirode.


Krapinsko-zagorska županija dobila je novu generaciju mladih čuvara prirode, njih 24, čime je peti jubilarni „Ptiček – program senzibiliziranja i potvrđivanja mladih čuvara prirode u Krapinsko-zagorskoj županiji“ ove godine premašio brojku od 100 registriranih mladih čuvara prirode.

Na završnoj svečanosti projekta, svečanoj podjeli potvrda sudionicima radionica, koja se održala jučer, 24. svibnja 2012. godine u restoranu „Zelenjak“ u Risvici, županica Sonja Borovčak čestitavši djeci, s ponosom je izjavila: „Drago mi je što se na ovaj način, edukacijom naših najmlađih o prirodnim vrijednostima koje imamo, postiže da naše Zagorje zaista njegujemo kao bajku na dlanu. Doprinos djece očuvanju naše prirode je neizmjeran jer su upravo oni ti koji će svoje znanje i svijest prenositi dalje u svoje obitelji, školu, društvo.“

Svečanu podjelu potvrda svojim dolaskom je uveličao i saborski zastupnik i gradonačelnik grada Klanjca, Željko Kolar, koji je uručio poklon 100. „PTIČEKU“.
U sklopu projekta održane su dvodnevne radionice na Bedekovčanskim jezerima u Bedekovčini te na području značajnog krajobraza Zelenjak- Risvička i Cesarska gora.

Cilj radionica je razviti kod učenika senzibilitet u promatranju prirode oko sebe u svrhu njene zaštite, a pri tome im je pomogao stručni tim trenera sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu i  Hrvatskih šuma uz podršku  Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije.
 
Ove godine na radionicama su sudjelovali učenici iz OŠ Mače, OŠ Donja Stubica, OŠ Ljudevita Gaja, Krapina, OŠ Antuna Mihanovića, Petrovsko, OŠ Ante Kovačića, Zlatar te OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, što je dalo dodatan značaj cijelom projektu.
Po završetku programa sudionici su dobili prigodne poklone (ruksake i majice)  te potvrde kao dokaz uspješno obavljene edukacije čime su i oni postali „PTIČEKI“, mladi čuvari prirode.

Svi polaznici upisuju se u Registar mladih čuvara prirode (http://www.zagorje-priroda.hr/). Kroz radionicu djeca između ostalog uče o mjerama zaštite prirode, zaštiti ptica, vodenim i šumskim staništima, zaštićenim prirodnim područjima itd.

Svrha projekta je ciljanom edukacijom pridobiti širok krug suradnika, a posebno mladih, za razumijevanje, kasnije i sudjelovanje u provođenju raznovrsnih akcija i mjera zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti na području Krapinsko-zagorske županije kao što su istraživanja, opažanja, dojavljivanja, praktično sudjelovanje u projektima, rad u udrugama i dr. Projekt se provodio uz financijsku pomoć tvrtke CIAK d.o.o. po prvi put te donaciju tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj d.o.o., po treći put za projekt „PTIČEK“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook