Prethodni članak
Sljedeći članak

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća

Policijski službenici su u siječnju obavili očevid kod 63 prometne nesreće što je u odnosu na isti mjesec prošle godine


Policijski službenici su u siječnju obavili očevid kod 63 prometne nesreće što je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećanje za 6,8 posto. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u 21 nesreći s ozlijeđenim osobama 6 osoba je zadobilo teže, a 22 osobe lakše ozlijede, dok je u 42 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, nesreće s ozlijeđenim osobama u porastu su za 10,5 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 5,0 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 20,0 posto, dok je broj lakše ozlijeđenih osoba također isti. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 28 osoba što je u odnosu na siječanj 2010. godine povećanje za 3,7 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 30 do 50 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo 9 sudionika od kojih je 1 osoba teško, a 8 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, također je bilo najviše životne dobi od 30 do 50 godina (49 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 21 nesreća ili 33,3 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 26 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak s 11 obavljenih očevida, a najsigurniji su bili utorak i nedjelja sa po sedam obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između od 14 do 15 sati s 10 obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja su od 1 do 2 sata i od 23 do 24 sat kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovala su 133 sudionika od kojih je 18 sudionika ili 13,5 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 59 prometnih nesreća sudjelovalo 128 sudionika od kojih je 14 ili 10,9 posto bilo pod utjecajem alkohola. U siječnju ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 5 osoba ili 3,9 posto i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 2,6 posto.

Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u siječnju evidentirali 879 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 290 prekršaja što iznosi 33,0 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (73) prekršaja i upravljanje neregistriranim vozilom (48) prekršaja. Utvrđena su i 19 prekršaja upravljanje tehnički neispravnim vozilom, 18 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, te 6 prekršaja mladi vozači.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook