Prethodni članak
Sljedeći članak

Utakmica nogometnih legendi u humanitarnoj akciji 'Zagorje i HNK Hajduk zajedno za Petru'

Humanitarna malonogometna utakmica selekcije Krapinsko-zagorske županije i veterana HNK Hajduk Split okupit će najveće nogometne zvijezde.


Danas je u Krapini održana konferencija za medije na kojoj je najavljena humanitarna malonogometna utakmica selekcije Krapinsko-zagorske županije i veterana Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk Split.  Humanitarnu akciju pod nazivom 'Zagorje i HNK Hajduk zajedno za Petru', najavili su župan Željko Kolar, Stipe Soldić ispred veterana HNK Hajduk, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, Željko Kastelan, zagorski poduzetnik i jedan od idejnih začetnika čitave priče te Mateja Posarić - majka trogodišnje djevojčice Petre Latin iz Lobora za čije se liječenje organizira ova humanitarna utakmica.

-Obzirom da duže vrijeme pratimo Petrino zdravstveno stanje i zdravstvene probleme koje ona ima, dogovorili smo se da organiziramo jednu humanitarnu akciju kako bi se prikupila sredstva za njeno liječenje. U tom trenutku pojavila se i ideja o humanitarnoj utakmici između selekcije župana KZŽ i veterana HNK Hajduk, tako da smo onda odlučili da se tom utakmicom priključimo ovoj akciji. Ova humanitarna akcija, dakle, ima dva dijela. Jedan dio je onaj u kojem ćemo na žiro-račun prikupljati novac za liječenje male Petre, a drugi dio je humanitarna utakmica koja će se održati u sportskoj dvorani u Bedekovčini, u petak, 10. veljače od 18 sati – pojasnio je župan Željko Kolar te najavio kako će Krapinsko-zagorska županija već danas uplatiti desetak tisuća kuna na žiro-račun koji je otvoren strogo namjenski, odnosno, za Petrino liječenje.

-Mi kao veterani Hajduka vrlo često nastupamo u humanitarne svrhe ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Nama je izuzetna čast ako išta možemo, barem malim dijelom, pomoći maloj Petri. Naime, tog 10.veljače će zaista doći i nastupiti eminentna imena. Na golu će biti naš legendarni golman Tonći Gabrić, zatim Ivan Bikić, njegova zamjena u Hajduku. Naš kapetan je legendarni Vilson Đoni, a uz njega će u ekipi biti i Nikica Cukrov, Ivan Buljan, Nenad Pralija, Mario Carević, Igor Musa, Ivica Šurjak i ja – najavio je Stipe Soldić, predstavnik veterana Hajduka.

Župan Željko Kolar ekipu još uvijek sastavlja, ali već je dogovorio nastup nekih od najvećih legendi zagorskog nogometa. -Nastupit će Antolić, Krojf, Deak, Vančina, a mogu najaviti i da će igrati i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević. Isto tako, dogovoreno je da nam se priključi i veliki Marko Mlinarić, kao i Martin Novoselac. Bit će tu još nekih imena i to je prije svega poziv svim ljubiteljima nogometa da na jednom mjestu vide takve istinske legende koje su napravile velike nogometne karijere u domaćim i inozemnih klubovima te bili reprezentativci i bivše države Jugoslavije i Hrvatske. S druge strane, sve je upereno u Petru i pomoć za njeno konačno ozdravljenje – rekao je župan Kolar.

Cijena ulaznice za ovu malonogometnu utakmicu bit će simboličnih 10 kuna, na poluvremenu će biti napravljena aukcija lopte s potpisima hajdukovih legendi i hajdukovog dresa s njihovim potpisima, a naravno, tko god želi dodatno donirati određena sredstva za Petrino liječenje može to učiniti preko žiro-računa broj HR8123400093110885189.

 

O PETRI LATIN

Inače, Petri Latin, trogodišnjakinji iz Lobora, je kao novorođenčetu u Hrvatskoj pogrešno ustanovljeno da boluje od rijeke malformacije Klippel-Feil syndroma,  nastale srastanjem vratnih kralješaka. Naime, Petrini simptomi su da ima i kraći vrat, a zbog svega toga nema stopostotne kretnje glavom u lijevo i desno. Petra je rođena sedam tjedana ranije i doktori u Hrvatskoj ne mogu joj pomoći. Iz tog se razloga  prošlo ljeto za malu Petru pokrenula humanitarna akcija kako bi se skupila financijska sredstva za njezin put u Kliniku za neurorehabilitaciju u njemačkom Vogtareuthu, koja se bavi neurološkim poremećajima i bolestima. Humanitarnu akciju je pokrenula Udruga Sveta Ana Lobor, a uključili su se i sami građani Krapinsko - zagorske županije.

Petra je naposljetku otišla u njemačku kliniku gdje su ustanovili da joj je u Hrvatskoj postavljena kriva dijagnoza te da joj nisu srasla tri, nego pet kralješaka.  - Petra je bila smještena na odjelu Klinike u Vogtareuthu u Njemačkoj. Tamo smo ostale dva i pol tjedna, na kompletnoj obradi. Prema nalazima MR-a, CT-a i mnogih testiranja postavljena joj je nova dijagnoza, jer smo iz Hrvatske došle sa pogrešnom. Naime, ispostavilo se da Petra uopće nema Klippel feil sindrom. Sraslo joj je prvih 5 vratnih kralješaka, ni jedan od tih 5 nije pravilno formiran i zatvoren, što znači da joj je kroz cijeli vratni dio od 1-5 vratnog kralješka nezaštićena leđna moždina te izrazito oslabljena vratna kralješnica. Na leđnoj moždini na više mjesta ima nakupine vodene tekućine koje su posljedica nefunkcioniranja njezinih ruku, a na mozgu ima vodenu cistu koja je relativno velika, ali ne stvara probleme. Također u prednjem dijelu glave ima viška vodene tekućine zbog čega ima povećan opseg glave. Neurokirurzi su zaključili da je operacija kralješnice u ovom trenu prerizična zbog smanjene živčane provodljivosti jer postoji velika vjerojatnost da joj postoperativno glava padne naprijed ili natrag i ostane tako - ispričala je mama Mateja što su joj rekli liječnici u klinici u Vogtareuthu.

Neurokirug planira Petru operirati, zatvoriti  plastikom 1-5 kralješaka, da se učvrsti vratni dio i zaštiti leđna moždina zbog čega je potrebno pratiti Petrino stanje svakih 6 mjeseci u klinici. - Dobile smo upute da Petra treba izbjegavati skakanje i bilo kakve aktivnosti koje bi mogle dovesti do naglog trzaja vratom jer bi u takvim slučajevima moglo doći do nestabilnosti vratnog dijela kralježnice, odnosno do najgore varijante, da Petra ostane kompletno nepokretna – kaže mama Mateja. Nove Petrine dijagnoze su  kompleksan malformacijski sindrom u području kraniocervikalnog prijelaza i gornjeg dijela vratne kralježnice s disrafičnom smetnjom vratne kralježnice, ventralnom fuzijskom smetnjom s tvorbom blokova kralježnice i anomalije završetaka luka, Split Cord tipa 2 i siringomijelija C6-Th 7 i asocirajući zrcalni pokreti gornjih ekstremiteta.

Osim krive dijagnoze u Hrvatskoj, uslijedio je još jedan šok. Naime, neurolog u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra odbio je potpisati zahtjev za ponovnim odlaskom u Kliniku u Njemačku objašnjavajući da on nema indikacija slati dijete ponovno u inozemstvo, jer sada ima postavljenu točnu dijagnozu. Mateja je tražila dalje te joj je naposljetku voditelj neurologije u Klaićevoj nakon što je pročitao papire dao pozitivno mišljenje i naveo da je suglasan da se Petra uputi na nastavak liječenja u specijaliziranu inozemnu kliniku zbog složene anomalije kraniocervikalnog prijelaza, ali nas je uputio po još dva dodatna mišljenja. Nakon što smo posjetile još dvojicu neurokirurga, dobile smo potpis na zahtjev za inozemnim liječenjem – rekla je Petra. Iduća hospitalizacija u Klinici u Vogtareuthu je 6. ožujka u trajanju od dva tjedna gdje će Petri ponavljati sve pretrage i ponovno procijeniti stanje.

Još članaka iz "Sport"

Facebook