Prethodni članak
Sljedeći članak

Sedam članova PD Stubičan osvojilo Breithorn

Članovi Planinarskog društva „Stubičan“ početkom kolovoza tri su dana boravili u Alpama, na granici Italije i Švicarske


Malo je zagorskih planinarskih društava koja se mogu pohvaliti organiziranim visokogorskim pohodima. U isto vrijeme to su najatraktivnije i najzahtjevnije aktivnosti. Upravo stoga,  važno je obilježiti svaki takav poduhvat kako bi se poradilo na generalnoj promociji planinarstva.

Članovi Planinarskog društva „Stubičan“ u vlastitoj organizaciji i pod vodstvom planinskih vodiča Nade i Ivice Premrla,  početkom  kolovoza tri su dana boravili  u Alpama, na granici Italije i Švicarske. Tijekom boravka uspješno su izvršili, stručnom terminologijom rečeno, ledenjačko priječenje većeg dijela Monta Rosa platoa i uspon na vrh Breithorn (4164 m).

Uspon je ostvaren drugog dana pohoda preko  Breithornplatoa nakon prospavane noći  u planinarskoj kući Rifugio delle Guide Testa Grigia (koja se nalazi na 3480 m) do koje se stiže žičarom iz pravca Breuil-Cervinia.  Nakon uspona na zapadni Breithorn (visok 4164 m, ocjene teškoće F+, uz nagib 35', prekriven ledom) preko Breithornpassa i ledenjaka Grande Verra članovi PD „Stubičan“ spustili su se do druge planinarske kuće Rifugio delle Guide di Ayas (sagrađenoj na stijeni Lambronecca na 3420 m), gdje su prespavali. Srijeda, 03. kolovoza, iskorištena je za istraživanje pristupnih smjerova na vrhove Castor i Pollux i odmor. Četvrtak, 04. kolovoza protekao je u vraćanju istim putem u dolinu i putovanje u Hrvatsku.

U usponu i silasku koristili su u kretanju ledenjačke tehnike i zimsku opremu. Vremenski uvjeti bili su dobri, tako da je sav napor bio višestruko nagrađen prekrasnim pejzažima u spoju stijenja i vječnog snijega, nebeskog plavetnila i suncem obasjane blještave bjeline.

 Na vrhu proslavili dvadest godina braka

 Na turi i vrhu su uz vodiče bili Ines  Krušelj-Vidas, Robert Vidas, Ninoslav Čirjak, Hrvoje Dolenec i Daniel Kuren. Zanimljivo je da su Ines Krušelj-Vidas i Robert Vidas na vrhu Breithorna proslavili dvadesetu godišnjicu braka.

Još članaka iz "Sport"

Facebook