Prethodni članak
Sljedeći članak

NK Radoboj odustao od natjecanja seniora i juniora

Je li ova odluka ispravna, da li se moglo možda nešto drugo učiniti ili će se možda nakon Vatrogasca i Radoboja pokrenuti domino efekt upitali smo odgovorne ljude


Nakon što je uoči početka ove nogometne sezone od natjecanja u svim kategorijama odustao NK Vatrogasac iz Brezove, nešto slično je proteklih dana objavljeno i iz NK Radoboj. Na svojoj facebook stranici NK Radoboj je objavio da je nakon Izborne skupštine kluba u četvrtak 15. veljače održana i prva sjednica Predsjedništva na kojoj je donesena odluka o prestanku natjecanja NK Radoboj u kategoriji seniora i juniora. Kao razlog ovoj odluci naveden je odlazak trenera i nekoliko igrača zbog čega je bio upitan nastavak natjecanja. Je li ova odluka ispravna, da li se moglo možda nešto drugo učiniti ili će se možda nakon Vatrogasca i Radoboja pokrenuti domino efekt upitali smo odgovorne ljude.

O trenutno aktualnoj problematici NK Radoboja i već pomalo zaboravljenoj u NK Vatrogasac pitali smo Stjepana Merkaša predsjednika Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije.

ZL: Ove natjecateljske sezone zagorski nogomet ostao je praktički bez dva nogometna kluba. Vatrogasac iz Brezove se više uopće ne natječe, dok je iz Radoboja objavljeno da se više neće natjecati u kategorijama juniora i seniora. Zbog čega je došlo do toga?

MERKAŠ: Procjenjujem da je u tim sredinama došlo do krize rukovođenja. Inače, poznavajući cijelu situaciju u Hrvatskoj uglavnom su problemi financijske naravi u ovakvim slučajevima kada klubovi odustaju od natjecanja u određenim natjecateljskim kategorijama. Kod nas se to dogodilo u sredinama gdje je financijski sve riješeno, čak bi rekao i više od toga. Dogodilo se da se klub iz Brezove, odnosno općine Sveti Križ Začretje povukao u svim rangovima, a imali su osigurane materijalne troškove od strane općine. Isto tako i Radoboj. Znači došlo je do određenih problema u rukovodstvu tih klubova i to je uzrokovalo ovakav ishod.

ZL: Što je Savez po tom pitanju učinio?

MERKAŠ: Mi smo pokušali i razgovarali smo i s jednom i s drugom sredinom i pokušali vratiti, konkretno u Brezovi, barem jednu kategoriju da se takmiči i da se održava igralište. Mi ćemo tu kao Savez imati izvjesne akcije koristeći možda to igralište u suradnji s općinom i nogometnim klubom. Ovo u Radoboju nas je jako iznenadilo. Klub koji je bio četvrtoligaš i imao velike ambicije. Poznajemo situaciju i znamo da nije materijalne naravi, odnosno financijske, nego je problem u organizaciji. Znamo da ima jedan problem koji mi na nivou Hrvatskog nogometnog saveza pokušavamo riješiti. Nije to problem samo u našoj sredini, nego i u drugim sredinama. To je zimski prijelazni rok, kada igrači mogu iz kluba u klub odlaziti bez suglasnosti kluba. To je pod ingerencijom FIFA-e i pitanje je možemo li ga na nivou Hrvatskog nogometnog saveza promijeniti i pitanje je kakve ćemo imati posljedice nakon donošenja takve odluke. Igrači su otišli. Tamo su igrači uglavnom bili dobro plaćeni i pretpostavljam da je došlo do smanjenja proračuna kluba jer Radoboj kao općina više nije u kategoriji brdsko planinskih i nema dodatnih prihoda i naravno da su se smanjili prihodi prema klubu. Igrači se više ne mogu na taj način plaćati i očito da su igrači odlučili otići u neke druge sredine, koje su im možda ponudile nešto više.

ZL: Pada li možda kod mladih interes kako za nogomet, tako i za sport općenito?

MERKAŠ: Ne! Ne! To nam pokazuju nebrojene sredine. Dakle, počevši od stožernog kluba Zagorec Krapina gdje imamo preko 250 igrača u 12 natjecateljskih kategorija pa sve do jednog Belca koji ima dvije kategorije. Dva kluba su u gradu Zlataru u kojima su izvjesni problemi, a mlađe kategorije u tim klubovima nastupaju i rezultati u nevjerojatni.

ZL: Gdje je onda problem?

MERKAŠ: Samo kad bi stvorili bolje infrastrukturne uvjete za mlade sigurno da bi još veći interes bio. Kad vidimo gdje nam djeca treniraju i gdje se okupljaju sa željom i voljom i svim ostalim onda je to nevjerojatan podstrek za sve nas koji radimo u nogometu i želja da im stvorimo bolje uvjete da mogu na nekoj umjetnoj travi ili nečem kvalitetnijem od sadašnjih terena, kakvi jesu pogotovo sad u zimskim uvjetima, trenirati i okupljati se.

Svoj komentar je dao, u svom stilu, prilično emotivno, Zdenko Vidović dugogodišnji član NK Radoboj:

Ova tema kod mene izaziva posebne emocije jer sam u klubu bio 25 god, uz dva kraća izbivanja. U tom periodu uspjeli smo iz jednog kluba skromnih mogućnosti doći do top 4 kluba Zagorja. Ostvareni su najveći uspjesi kluba, igrana je treća i četvrta liga, šest puta smo osvojili cup, igrali službenu utakmicu sa Dinamom. Ali kroz cijelo vrijeme imali smo problem u omladinskom pogonu. Već u starijim pionirima susretali smo se sa problemom dovoljnog broja igrača. Pokušavali smo sve, doveli smo stručne i licencirane trenere, ali nisu imali s kim raditi.

ZL: Što je dovelo do takvih problema?

VIDOVIĆ: Ja nisam nikad bio diplomata, pa ću stvari nazvati pravim imenom. Zakazao je kućni odgoj koji je doveo da naša djeca već sa 15-16 godina imaju problem sa alkoholom i ako se tome pridoda da je sve manje djece, na primjer radobojska škola je prije 20-tak god imala 500 učenika a sad ih ima malo više od 200 i kada se kombinirano desi da se uz značajno manje djece, dio ne bavi sportom i uz druge mogućnosti kojih prije nije bilo i onda da oni koji se odluče sa 15-16 godina prestati igrati imamo to što imamo. Navest ću primjer. Radobojski bregi su nekad bili sredina koja je hranila i NK Radoboj, NK Zagorec, pa i NK Rudar. Godinama nisu dali igrača za prvu momčad! A bilo je igrača. Ali ni do juniora nisu mogli doći. Naravno da je zbog toga trpio seniorski pogon, ali smo to uspjevali riješiti dovođenjem igrača iz naše okoline, u pravilu igrača koji nisu uspjeli ući u prvi sastav Zagorca. Radilo se o izuzetno korektnim dečkima koji su trenirali preko 10 godina i imali sportske i radne navike i bili su za primjer. Priče da su uzimali domaćim dečkima mjesto je samo alibi za te domaće dečke i njihove roditelje . Problem našim igračima, onim koji su i došli do juniora je da nisu bili spremni trenirati, nametnuti se, biti možda na početku i u rezervi. Ne! Čim kao ulazni junior nisu bili u prvih 11 prestajali su dolaziti. Teško je u takvoj atmosferi voditi klub. Ako ljudi iz centra Radoboja smatraju da su domaći igrači 500 metara oko centra, i da je igrač iz Mihaljekovog jarka, 5 km od Radoboja, dotepenec i legionar. Sada će biti svakakvih teorija, da nas je uništila financijski 4. liga. Sve to nije točno. Klub financijski dobro stoji, ali nema igrača. U Radoboju nema 11 juniora. Nije u pitanju kvaliteta, jednostavno ih fizički nema. Trebalo bi ih skupiti iz okolnih mjesta ali za to treba truda i volje. I seniora nedostaje ali ne da se ne bi moglo igrati. Vodstvo kluba nema sposobnosti da bi taj problem riješili. To su ipak tamburaši i muzikaši koji nemaju veze s loptom, koji su tu zalutali. Priča o mladima i seniorima za 5 godina je bacanje prašine u lice. Samo malo veći utopisti vjeruju da je moguće imati igrače samo iz vlastitog podmlatka, mi smo premalo mjesto, a ne možemo spriječiti da oni najbolji neće otići u bolje klubove. I sad imamo igrače u Dinamu, Dragovoljcu, Ponikvama i naravno najviše u Zagorcu. I to je prirodno i očekivano.

ZL: Budućnost kluba?

VIDOVIĆ: Uvjek je naravno i bitna ambicija kluba. Ako je ambicija igrati u 2. županijskoj ligi, bez treninga, samo da se skupi za utakmicu, moguće je da bude većina domaćih igrača i da to dečkima bude malo ozbiljnija rekreacija, uz besplatnu pivu poslije tekme i njima se na tribini dive njihovi roditelji. Super! Za njih sedam, osam. Mislim da istinski prijatelji kluba to ne podržavaju. I da građani općine neće biti sretni da se njihov novac izdvaja za rekreaciju nekoliko dečki. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Ali to više nije moj problem.

Nešto umjereniji je Danijel Klasić trener u NK Radoboj:

Odluka koju je donjelo predsjedništvo kluba, a potvrdio izvršni odbor nije nimalo bila laka. To je teška, bolna ali hrabra odluka. Razlog je taj što nas je u ovom zimskom prijelaznom roku napustilo 8 igrača, neki su promjenili klubove, neki otišli raditi u inozemstvo, neki su ozlijeđeni, a pošto juniora praktički nismo imali, nismo uspjeli složiti dovoljan broj igrača za odigrati ovaj proljetni dio sezone.U nekoliko posljednjih sezona postojali su veliki problemi u omladinskom pogonu. Već dugi niz sezona nismo u seniorsku momčad uspjeli nikog iz juniora promovirati kao seniora, a kad ne možeš računati s vlastitim kadrom onda je teško i opstati u seniorskom nogometu. Igranje u MŽL nažalost nije donjelo puno toga dobrog, više je nastetilo nego koristilo. Ušli smo mozda ipak nespremni u taj projekt, kako kadrovski, financijski tako i igrački. I zbog svega toga klub je na čelu s predsjednikom, potpredsjednikom, predsjedništvom te članovima izvršnog odbora i tajnikom odlučio da se treba nešto drastično promjeniti. Odlučili smo krenuti od nule.

ZL: Ima li NK Radoboj budućnost?

KLASIĆ: Imamo nesto lijepo što se je počelo rađati u klubu. To su naši najmlađi uzrasti (zagići, limači, mlađi i stariji pioniri) koji polučuju jako dobre rezultate. Imamo ono što je najbitnije, veliku podršku roditelja. Odlučili smo pokrenuti vlastitu školu nogometa te uložiti velika financijska sredstva i znanje u taj projekat. Taj projekat nije kratkoročan ,to je jedno dugoročno ulaganje u nasu djecu . U planu je izgradnja igrališta s umjetnom travom te okupljanje tima licenciranih i stručno osposobljenih trenera. Na temelju toga plana mi se nadamo da ćemo kroz ta ulaganja u razdoblju od 5-6 godina imati, stvoriti i odgojiti bazu svojih domaćih klinaca koji će u jednom kvalitetnom i kontinuiranom radu nakon tih 5-6 godina tvoriti ekipu s kojom ćemo ponovo moći oformiti seniorsku momčad. Uz brojne kritike i sumnje pojedinih ljudi, mještana, sportskih djelatnika u sve ovo navedeno mi se nadamo da ćemo uspjeti prebroditi ovu krizu i zajedničkim naporima svih uspjeti u našem cilju.

Za mišljenje smo upitali i Anđelka Topolovca načelnika Općine Radoboj koji je odmah opovrgnuo tvrdnje Merkaša da ih je oko ovoga bilo tko iz Saveza kontaktirao i ponudio pomoć, a oko ove situacije kaže:
Na početku, nije nikakav financijski problem kao što su neki mediji prenijeli. NK Radoboj je među zagorskim klubovima klubovima jedan od uređenijih, nema nikakvih minusa, zaostataka ili dugovanja. Sve obaveze prema igračima, trenerima i nogometnom savezu smo uvijek ispunjavali.

ZL: Nekakav problem postoji kad je došlo do ove situacije.

TOPOLOVEC: Jedini problem je taj što je nedostatak igrača u radobojskom bazenu, onome iz čega smo mi crpili igrače, i bliže okolice kao što je Šemnica, Sveti Križ Začretje, Jesenje, Krapina, odnosno igrači koji nisu igrali u Zagorcu. NK Radoboj financira isključivo općina Radoboj i za nas je nedopustivo da plaćamo putne troškove igračima iz drugih regija ili županija. Nema smisla da se igra nogomet u Radoboju s osam uveženih igrača i da se to plaća iz proračuna novcima proračunskih obveznika. Do sad smo muku mučili i uvijek je postojala neka nada za nove ljude, za novi juniorski pogon. Međutim, dogodilo se, sad već drugu godinu za redom, da nemamo juniora, da ih moramo posuđivati od Zagorca. Znači oni dečki koji ne uspiju ući u prvu juniorsku ekipu Zagorca onda dođu u Radoboj. Sad se dogodilo da u juniorskoj ekipi imamo dva naša dečka i ostatak iz Zagorca i takav bi trend bio još sljedeće tri, četiri godine. I klub je odlučio, a općina Radoboj podržala, da se ugase seniori i juniori.

ZL: Kakva je budućnost nogometa u Radoboju?

TOPOLOVEC: Općina ne odustaje od financiranja kluba u iznosu kao i do sada, ali će se ti novci prenamijeniti za razvoj mlađih kategorija i školu nogometa, počevši od prstića, onih koji se još ne natječu nego uče prve nogometne korake, preko zagića i limača sve do pionira i mlađih pionira. Tu se misli osigurati kvalitetne trenere koji osim nogometnog znanja imaju adekvatne vještine da stvore kvalitetan nogometni kadar ne samo u igračkom smislu, nego i kao sportaše i ljude. I konačno da se kroz četiri, pet godina Radoboj dovede u situaciju da ima okosnicu ekipe iz Radoboja i radobojskog bazena

Još članaka iz "Sport"

Facebook

Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, i Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Jak vjetar puše i na aut...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program