Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] : Ovako se Vincekovo proslavilo diljem Zagorja

Zagorje je proteklog vikenda bilo u znaku Vincekova


Diljem zagorskih brega i ove se godine obilježilo Vincekovo, početak vinogradradarske godine. Na blagdan svetog Vinka, zaštitinika vinograda i vina, tradicionalno se obilježava početak radova u vinogradu. Gazda odreže tri grančice s tri pupta, koje stavlja u kuću uz prozor, a kada grančice potjeraju, pokazuju kakva će biti godina. Vincekova diljem naše županije organizirale su brojne udruge, podrumari i restorani, ali je običaj mnogih Zagoraca da posjete svoje vinograde, okite trsove kobasicama i zaliju ih vinom, naprave prve rezove i pomogle se za uspješnu i bogatu novu vinogradarsku godinu. Stoga se i proteklog vikenda orila pjesma sa zagorskih brega, a donosimo kako je to bilo u Kumrovcu, Oroslavju, Pregradi, Kraljevcu na Sutli i Krapini.

Oroslavje

Oroslavski su vinari i ljubitelji dobre kapljice i ove godine, već tradicionalno obilježili blagdan Svetoga Vinka. Vincekovo je organizirala Udruga vinogradara i vinara Putar. Druženje u nedjelju započelo je u Društvenom domu u Andraševcu, predajom uzoraka vina na kušanje, koje je, uz stručne komentare, obavila enologinja Jasminka Šaško. – Predali smo 60 uzoraka na kušanje, a većina je uzoraka bila dobra, stoga smo zadovoljni rezultatima, odnosno komentarima – istaknuo je predsjednik udruge Andrija Pišković. Ceremonija Vincekova održana je u 14 sati kod raspela u Lipovcu u Andraševcu, gdje je vinograd blagoslovio oroslavski župnik Drago Bosnar, uz đakona Ivana Mandića. U vinogradu obitelji Pišković napravljeni su prvi rezovi na trsu, koji je, kako to već štatuti nalažu, bio okićen kobasicama i špekom te zalijan vinčekom, a uz prigodne govore Željka Dsrevena i predsjednika udruge Piškovića. Druženje je nastavljeno u andrađevečkom društvenom domu uz kuhane kobasice, okrijepu i muziku.

Kraljevec na Sutli

Uz "proljetno" vrijeme u nedjelju, nakon svete mise u župnoj Crkvi Presvetog Trojstva, Poljoprivredna vinogradarsko - vinarska udruga "Vincek" organizirala je obilježavanje dana Sv. Vinka - Vincekovo, svog zaštitnika. Udruga broji preko 50 članova, vremešnih vinogradara i vinara, jer se premalo mladih bavi ovim mukotrpnim poslom. Ceremoniju je, u vinogradu domaćina Franje Hlada na Kapelskom Vrhu, vodio meštar Vlado Šinko, u ulozi biškupa, uz pomoć zvonara Ivana, a po križevačkim štatutima. Nakon blagoslova i orezivanja loze, uz glazbu domaćeg satava "Kockari", nazočni su se okrijepili kuhanim kobasicama, hladetinom i suhim sirom, a zajedničko se druženje nastavilo uz tradicionalni srneći gulaš i dobra vina u domu Lovačke udruge "Fazan, gdje je veselje uz pjesmu i glazbu potrajalo do doboko u noć.

Kumrovec

Ove godine Kumrovečki vinogradari i vinari  te prijatelji dobrog vina udruge "Grozd" koja broji pedesetak članova, tradicionalno su obilježili blagdan Vincekova u vinskoj kleti obitelji Drage Štefana na Plešivici. Nazočni, a među njima i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, okrijepili su se dobrim vinom i domaćim narescima i slasticama. Trsje je blagoslovio vlč. Ivan Režek, iz župe "Sveta tri kralja" u Maloj Erpenji, koji već 18 puta zaredom na svako blagovanje Vincekova dolazi u Kumrovec. Nakon blagoslova i orezivanja prvih trsova,prva tri orezana štapića loze ostavili su u tegli, da se nakon dva tjedna vidi kakva će biti ovogodišnja rodnost grožđa.  Članovi udruge su nastavili s druženjem uz harmoniku "Štojs" Josipa Žnidarca iz Brezja.

Krapina

Kako to običaj i nalaže, na sam dan sv. Vinka u dvorištu Gajeve rodne kuće u Krapini, zahvaljujući organizaciji Humorističnog društva „Zvonec“, održano je prvo prigodno obilježavanje toga blagdana kojim je označen početak nove vinogradarske godine. Uz njegovanje običaja povezanog s najstarijim zagorskim trsom građani Krapine, oni koji su se odazvali pozivu, prisjetili su se Ivana, Ljudevitova oca, koji je bio krapinski ljekarnik. On je među ondašnjim Krapinčanima bio poznat po svojem čaju ili tehu, kako se to nekad govorilo. Za ovu priliku kuhanje čaja na sebe je preuzelo Ugostiteljstvo „Šiša“, a po recepturi koju je obnovila Srednja škola Krapina.

O Gajevom trsu govorio je enolog Ivica Hršak. Uz blagoslov župnika prečasnog Tomice Šestaka, trs je obrezao gradonačelnik Zoran Gregurović. U ceremonijalnom dijelu iz HD „Zvonec“ sudjelovali su AnitaTušek, Milivoj Arbanas, Vlado Podgajski i Drago Kozina, a u glazbenom dijelu sudjelovao je Carpona band iz Mihaljekovog Jarka.

Vincekovo uz najstariji zagorski trs organizirano je u suradnji s Udrugom umirovljenika, Društvom vinogradara "Čeh, Leh, Meh", Pučkim otvorenim učilištem Krapina, a uz razumijevanje obitelji Belošević i Pasariček, vlasnicima dijelova Gajeve rodne kuće. Vincekovo uz najstariji zagorski trs održano je pod pokroviteljstvom Grada Krapine, a sve kao uvod u obilježavanje 210. obljetnice rođenja dr. Ljudevita Gaja.

Pregrada

Vincekovo u organizaciji Udruge vinara "Dobra kaplica" u vinogradu Dušana Gorupića u Plemenščini.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Vremenski uvjeti u cijeloj zemlji povoljni su za vožnju, vozi se po suhim kolnicima, bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te drže sigurnosn...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program