Županija dodijelila 250 tisuća kuna braniteljskim udrugama za edukacije i preventivne zdravstvene programe

Autor zagorje.com

Potpore je ostvarilo 12 braniteljskih udruga, a koristit će ih za informatičke radionice, radionice engleskog jezika, zdravstvene preventivne programe i drugo

IMG-20210430-WA0028.jpg

U Krapini su danas dodijeljeni ugovori braniteljskim udrugama i to korisnicima koji ostvarili pravo na potpore prijavivši se na Javni poziv za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije.

- Pristiglo je ukupno 12 prijava i sve su ostvarile financijsku potporu – rekla je zamjenica župana Jasna Petek. Čestitala je braniteljskim udrugama i rekla da ima zanimljivih projekata, koji su na jednoj širokoj lepezi različitih aktivnosti, a vezani su uz edukaciju, informatičke radionice, radionice engleskog jezika, zdravstvene preventivne programe i druge aktivnosti kroz godinu, odnosno cjelogodišnji rad. Poziv je bio otvoren od 5. veljače do 3. ožujka, a za taj je javni poziv planirano 250.000 kuna. Najniži iznos potpore nije definiran, a maksimalni iznosi 30.000 kn.

Župan Željko Kolar rekao je da Županija želi i dalje biti u uskom kontaktu s braniteljskim udrugama jer samo tako na vrijeme dobivaju podatke s terena i na vrijeme mogu reagirati. - Hvala vam na sjajno suradnji koju imamo i vjerujem da ćemo svi zajedno raditi na tome da stvorimo sustav u kojem će svaki branitelj u bilo koje vrijeme dana i noći moći dobiti svu vrstu skrbi koja mu je potrebna i koju je u Domovinskom ratu i zaslužio – rekao je Kolar.

Dodao je da su projekti udruga sjajni i da mnoge udruge uspješno povlače sredstva i iz EU fondova. - Ove godine u našem proračunu je osigurano 580 tisuća kuna - 250 tisuća za rad udruga, 200 tisuća za spomen obilježje, 80 tisuća za obilježavanje datuma iz Domovinskog rata i 50 tisuća u socijalnoj sferi, kada našim braniteljima treba određena pomoć. Tu je i suradnja s OB Zabok i bolnicom hrvatskih veterana oko preventivnih pregleda i svega što treba da vodimo brigu o našoj braniteljskoj populaciji – rekao je župan.

U ime predstavnika braniteljskih udruga zahvalio je Darko Mirt, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a KZŽ iz Oroslavja. Pohvalio je rad vodstva županije, jer za razliku braniteljskih udruga iz drugih dijelova Hrvatske, koje sredstva za svoje aktivnosti dobiju nakon što odrade program i prilože račune, KZŽ sredstva daje u prvoj polovici godine, kako bi se programi mogli i realizirati.

Sredstva na ovom javnom pozivu su ostvarili Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja, Krapina, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Zabok, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina, Krapina, Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Radoboj, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko- zagorske županije, Zlatar, Udruga branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina, Bedekovčina, Udruga hrvatskihbranitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Krapinsko-zagorske županije, Oroslavje, Udruga branitelja Domovinskog rata Kumrovec – Zagorska Sela, Kumrovec, Udruga veterana 103. brigade hrvatske vojske, Zlatar Bistrica, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun Stubičke Toplice, Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ Zabok.