Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija dodijelila 250 tisuća kuna braniteljskim udrugama za edukacije i preventivne zdravstvene programe

Potpore je ostvarilo 12 braniteljskih udruga, a koristit će ih za informatičke radionice, radionice engleskog jezika, zdravstvene preventivne programe i drugo


U Krapini su danas dodijeljeni ugovori braniteljskim udrugama i to korisnicima koji ostvarili pravo na potpore prijavivši se na Javni poziv za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije.

- Pristiglo je ukupno 12 prijava i sve su ostvarile financijsku potporu – rekla je zamjenica župana Jasna Petek. Čestitala je braniteljskim udrugama i rekla da ima zanimljivih projekata, koji su na jednoj širokoj lepezi različitih aktivnosti, a vezani su uz edukaciju, informatičke radionice, radionice engleskog jezika, zdravstvene preventivne programe i druge aktivnosti kroz godinu, odnosno cjelogodišnji rad. Poziv je bio otvoren od 5. veljače do 3. ožujka, a za taj je javni poziv planirano 250.000 kuna. Najniži iznos potpore nije definiran, a maksimalni iznosi 30.000 kn.

Župan Željko Kolar rekao je da Županija želi i dalje biti u uskom kontaktu s braniteljskim udrugama jer samo tako na vrijeme dobivaju podatke s terena i na vrijeme mogu reagirati. - Hvala vam na sjajno suradnji koju imamo i vjerujem da ćemo svi zajedno raditi na tome da stvorimo sustav u kojem će svaki branitelj u bilo koje vrijeme dana i noći moći dobiti svu vrstu skrbi koja mu je potrebna i koju je u Domovinskom ratu i zaslužio – rekao je Kolar.

Dodao je da su projekti udruga sjajni i da mnoge udruge uspješno povlače sredstva i iz EU fondova. - Ove godine u našem proračunu je osigurano 580 tisuća kuna - 250 tisuća za rad udruga, 200 tisuća za spomen obilježje, 80 tisuća za obilježavanje datuma iz Domovinskog rata i 50 tisuća u socijalnoj sferi, kada našim braniteljima treba određena pomoć. Tu je i suradnja s OB Zabok i bolnicom hrvatskih veterana oko preventivnih pregleda i svega što treba da vodimo brigu o našoj braniteljskoj populaciji – rekao je župan.

U ime predstavnika braniteljskih udruga zahvalio je Darko Mirt, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a KZŽ iz Oroslavja. Pohvalio je rad vodstva županije, jer za razliku braniteljskih udruga iz drugih dijelova Hrvatske, koje sredstva za svoje aktivnosti dobiju nakon što odrade program i prilože račune, KZŽ sredstva daje u prvoj polovici godine, kako bi se programi mogli i realizirati.

Sredstva na ovom javnom pozivu su ostvarili Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja, Krapina, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Zabok, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina, Krapina, Udruga branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Radoboj, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko- zagorske županije, Zlatar, Udruga branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina, Bedekovčina, Udruga hrvatskihbranitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Krapinsko-zagorske županije, Oroslavje, Udruga branitelja Domovinskog rata Kumrovec – Zagorska Sela, Kumrovec, Udruga veterana 103. brigade hrvatske vojske, Zlatar Bistrica, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun Stubičke Toplice, Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ Zabok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook