Zbog radova na mostu Krapina, moguće je da kasne vlakovi...

Autor zg

Sve će trajati do 6. listopada

novi vlak prosinac 2019..jpg

Zbog radova na mostu Krapina lijevi kolosijek pruge državna granica – Savski Marof – Zagreb GK bit će zatvoren za promet između kolodvora Podsused Tvornica i Zaprešić od 26. do 28. rujna te od 4. do 6. listopada od 8.25 do 14.30 sati, javljaju iz HŽ – a.

U tim razdobljima vlakovi će na relaciji Savski Marof – Podsused TV i obratno prometovati jednim kolosijekom.

Desni kolosijek pruge na navedenoj relaciji bit će zatvoren od 29. rujna do 3. listopada od 8.10 do 14.00 sati, a u tome razdoblju promet vlakova na relaciji Podsused TV – Zaprešić i obratno također će se odvijati jednim kolosijekom.

"Spomenuti radovi izvode se u sklopu projekta obnove pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. Zbog posebne regulacije prometa moguća su kašnjenja pojedinih vlakova zbog čega se ispričavamo putnicima", navode iz HŽ - a.

Pružna dionica Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof duga je 17,8 km i nalazi se na koridoru RH1, vrlo važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski putnički prijevoz.

Radovi na njezinoj obnovi koji su u tijeku vrijedni su 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke.

Na pružnoj dionici Zaprešić – Savski Marof radovi su završeni te je na dionici uspostavljena brzina prometovanja vlakova od 120 km/h, a stajališta Zaprešić Savska, Brdovec i Podsused puštena su u funkciju. Na pružnoj dionici Podsused TV – Zaprešić većina je radova završena (preostali su tek završni radovi na uređenju i radovi na mostu Krapina).

Po završetku cjelokupne obnove, a što se očekuje na ljeto 2022., vlakovi će dionicom Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof prometovati brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa bit će veće, smanjit će se troškovi održavanja pruge, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.