ZABOČKI ČETVRTAŠI: 'Obožavamo ići u šumu pa nas je predavanje o gljivama oduševilo'

Autor kp/ih

Učenike 4. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog posjetili su članovi Gljivarskog društva ‘Maglen’ iz Oroslavja

glavna.jpg

Gljivarsko društvo ‘Maglen’ iz Oroslavja je prošle srijede po prvi puta održalo predavanje u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka i to na poziv učiteljica Zorice Car i Biserke Hržice koje vode planinarsku grupu u toj školi. - Već drugu godinu zaredom imamo planinarsku grupu i hodamo po našim bregima oko Zaboka. Posjetili smo mnoge šume i u njima smo našli mnogo gljiva. Znamo kako planinarenje i gljivarenje idu zajedno. Djeci je to jako zanimljivo pa smo odlučili pozvati Gljivarsko društvo Maglen da nam kaže nešto više o gljivama – rekla je učiteljica Zorica Car. Djeca su velikom pozornošću pratila predavanje koje je održao potredsjednik društva  Mladen Ormuž. Rekli su da su već u prvom razredu znali koja je gljiva muhara kroz pjesmu, kaširali su od papira i pravili gljivu. Učiteljice su im znale donijeti iz šume donijeti košaru nekih gljiva i pokazati im crnu trubu, sunčanicu, prosenjak… Gljivarsko društvo ‘Maglen’ je iznenadilo djecu donijevši im velike fotografije gljiva pa je tu bila i mala izložba, a svaki učenik od njih je na poklon dobio razglednicu na kojoj su se nalazile neke gljive.

- Djeca su pokazala veliki interes za gljive, objasnili smo im osnovne pojmove što su gljive, koje su jestive, koje su otrovne, sve vezano za pripremu jestivih gljiva u hrani, opasnostima šume, kako se beru gljive te pravila ponašanja u šumi – istaknuo je Ormuž. Djeca su pak iznenadila Gljivarsko društvo priredivši im prigodan program. Budući da je zadovoljstvo bilo obostrano, dogovorena je i daljnja suradnja Društva i planinarske grupe zabočke škole. Naime, dogovorili su se za poludnevni izlet na Pili gdje će im članovi Društva pokazati kako se beru gljive, kako se ponaša u šumi i dr.

Ema Buzjak, 4. B

Obožavam hodati po šumi, a imam baku koja se razumije u gljive. Baka se zove Marina i često nam priprema jela s gljivama i često s njom idem brat gljive. Jako mi se sviđalo predavanje. Naučila sam nešto o gljivama. Svidjela mi se gljiva ledenka jer podsjeća na žele bombon.

Leon Borovčak, 4. B

U planinarskoj sam grupi jer volim ići u prirodu u šumu. Često idem u šumu, ponekad idem s tatom, a vidimo i puno gljiva. Usudim se brati gljive, ali samo one za koje mi kažu da smijem poput sunčanice i vrganja.

Nina Brezak, 4. A

Obožavam prirodu. Idemo često s tatom u šumu i beremo vrganje, lisičke, bukovače, a srela sam jednom vjevericu u šumi. Znam da postoje krpelji. Doma često jedem lisičke i vrganje s jajima.