Prethodni članak
Sljedeći članak

ZABOČKI ČETVRTAŠI: 'Obožavamo ići u šumu pa nas je predavanje o gljivama oduševilo'

Učenike 4. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog posjetili su članovi Gljivarskog društva ‘Maglen’ iz Oroslavja


Gljivarsko društvo ‘Maglen’ iz Oroslavja je prošle srijede po prvi puta održalo predavanje u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka i to na poziv učiteljica Zorice Car i Biserke Hržice koje vode planinarsku grupu u toj školi. - Već drugu godinu zaredom imamo planinarsku grupu i hodamo po našim bregima oko Zaboka. Posjetili smo mnoge šume i u njima smo našli mnogo gljiva. Znamo kako planinarenje i gljivarenje idu zajedno. Djeci je to jako zanimljivo pa smo odlučili pozvati Gljivarsko društvo Maglen da nam kaže nešto više o gljivama – rekla je učiteljica Zorica Car. Djeca su velikom pozornošću pratila predavanje koje je održao potredsjednik društva  Mladen Ormuž. Rekli su da su već u prvom razredu znali koja je gljiva muhara kroz pjesmu, kaširali su od papira i pravili gljivu. Učiteljice su im znale donijeti iz šume donijeti košaru nekih gljiva i pokazati im crnu trubu, sunčanicu, prosenjak… Gljivarsko društvo ‘Maglen’ je iznenadilo djecu donijevši im velike fotografije gljiva pa je tu bila i mala izložba, a svaki učenik od njih je na poklon dobio razglednicu na kojoj su se nalazile neke gljive.

- Djeca su pokazala veliki interes za gljive, objasnili smo im osnovne pojmove što su gljive, koje su jestive, koje su otrovne, sve vezano za pripremu jestivih gljiva u hrani, opasnostima šume, kako se beru gljive te pravila ponašanja u šumi – istaknuo je Ormuž. Djeca su pak iznenadila Gljivarsko društvo priredivši im prigodan program. Budući da je zadovoljstvo bilo obostrano, dogovorena je i daljnja suradnja Društva i planinarske grupe zabočke škole. Naime, dogovorili su se za poludnevni izlet na Pili gdje će im članovi Društva pokazati kako se beru gljive, kako se ponaša u šumi i dr.

Ema Buzjak, 4. B

Obožavam hodati po šumi, a imam baku koja se razumije u gljive. Baka se zove Marina i često nam priprema jela s gljivama i često s njom idem brat gljive. Jako mi se sviđalo predavanje. Naučila sam nešto o gljivama. Svidjela mi se gljiva ledenka jer podsjeća na žele bombon.

Leon Borovčak, 4. B

U planinarskoj sam grupi jer volim ići u prirodu u šumu. Često idem u šumu, ponekad idem s tatom, a vidimo i puno gljiva. Usudim se brati gljive, ali samo one za koje mi kažu da smijem poput sunčanice i vrganja.

Nina Brezak, 4. A

Obožavam prirodu. Idemo često s tatom u šumu i beremo vrganje, lisičke, bukovače, a srela sam jednom vjevericu u šumi. Znam da postoje krpelji. Doma često jedem lisičke i vrganje s jajima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook