'Svatko tko ne navede detaljno kontakte sudjeluju u doprinosu širenja zaraze'

Autor ih

Epidemiolozi raspolažu informacijama koje dobiju od zaraženih osoba. Za one za koje ne znamo kontakte mi ih u sustavu niti nemamo, rekla je dr. Stanković Gjuretek

epidemiologinja (2).JPG

Situacija je ozbilja, iako nije neočekivana, ovo je bio vikend velikih brojki. Kada rezimiramo, što smo epidemiološkim izvidom ustanovili, dominiraju nam kao i do sada obiteljska okupljanja, proslave, krizme, berbe, nije važno koja je tema okupljanja, no 80 posto pozitivnih rezultata su proizvod toga – rekla je dr. Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.


Dodala jeda je situacije već jako teško pratiti, jer se u kolektivima zarazi velik broj ljudi, a da svatko od njih ima samo dva kontakta, to je već ogroman broj. – Toliki broj ljudi teško je staviti pod nadzor iako radimo danonoćno – rekla je te pojasnila da epidemiolozi raspolažu informacijama koje dobiju od zaraženih sooba. - Za one za koje ne znamo kontakte mi ih u sustavu niti nemamo. Svatko tko ne navede detaljno kontakte sudjeluju u doprinosu širenja zaraze – upozorila je dr. Stanković Gjuretek. Istaknula je kako se bolest prenosi kapljično. - Nemamo lijek niti cjepivo, jedino što imamo su mjere, a ako ih se držimo, vrlo je mala šansa da ćemo prenijeti zarazu na druge – ponovila je.