Prethodni članak
Sljedeći članak

'Svatko tko ne navede detaljno kontakte sudjeluju u doprinosu širenja zaraze'

Epidemiolozi raspolažu informacijama koje dobiju od zaraženih osoba. Za one za koje ne znamo kontakte mi ih u sustavu niti nemamo, rekla je dr. Stanković Gjuretek


Situacija je ozbilja, iako nije neočekivana, ovo je bio vikend velikih brojki. Kada rezimiramo, što smo epidemiološkim izvidom ustanovili, dominiraju nam kao i do sada obiteljska okupljanja, proslave, krizme, berbe, nije važno koja je tema okupljanja, no 80 posto pozitivnih rezultata su proizvod toga – rekla je dr. Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.


Dodala jeda je situacije već jako teško pratiti, jer se u kolektivima zarazi velik broj ljudi, a da svatko od njih ima samo dva kontakta, to je već ogroman broj. – Toliki broj ljudi teško je staviti pod nadzor iako radimo danonoćno – rekla je te pojasnila da epidemiolozi raspolažu informacijama koje dobiju od zaraženih sooba. - Za one za koje ne znamo kontakte mi ih u sustavu niti nemamo. Svatko tko ne navede detaljno kontakte sudjeluju u doprinosu širenja zaraze – upozorila je dr. Stanković Gjuretek. Istaknula je kako se bolest prenosi kapljično. - Nemamo lijek niti cjepivo, jedino što imamo su mjere, a ako ih se držimo, vrlo je mala šansa da ćemo prenijeti zarazu na druge – ponovila je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook