SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA BEDEKOVČINA: Zbog korone prihodi manji za 1,2 milijuna kuna

Autor (sv)

Na sjednici je usvojen i prijedlog vijećnika Jurice Krleže da se zbog izvanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije virusa COVID-19, a u cilju saniranja posljedica epidemije i što lakšeg premošćivanja situacije nastale zbog smanjenja prihoda, obustavi isplata naknade za rad članovima Općinskog vijeća do kraja 2020. godine

-Bedekovčina

Jedna od točaka dnevnog reda posljednje sjednice Općinskog vijeća Bedekovčine bio je prijedlog Polugodišnjeg izvještaja izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. U tom su razdoblju ukupni prihodi i primici ostvareni u  iznosu od 8.120.586,28 kn što je 23,03 posto godišnjeg plana za  2020. godinu, a ostvarenje prihoda i primitaka manje je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u iznosu od 1.205.209,76 kn, najviše radi posljedica pandemije virusom Covid 19. Kad je riječ o rashodima i izdacima, realizirani su u iznosu od 6.372.467,08 kn što je 18,20 posto godišnjeg plana, a izvršenje rashoda i izdataka također je manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u iznosu od 1.692.851,80 kn. Između ostalog, vijećnici Općine Bedekovčina usvojili su izvješća o radu Vatrogasne zajednice te o radu Dječjeg vrtića Bedekovčina, kao i izvješće o izvršenju programa od siječnja do lipnja ove godine, kao i Odluku o ustrojstvu i djelokrugu Jedinstvenog upravnog odjela Općine.

Subvencioniranje kamatnih stopa

Vijećnici su, između ostalog, donijeli i odluku o uključivanju Općine Bedekovčina u provedbu programa „HBOR – subvencija kredita”. Naime, Krapinsko – zagorska županija subvencionirat će kamatne stope na kredite mikro, malim i srednjim poslovnim subjektima koji ulažu na području KZŽ u visini jednog postotnog boda, i to za dva kreditna programa HBOR-a: „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Investicije privatnog sektora“ te je uputila poziv gradovima i općinama na uključivanje u provedbu predmetnog tog programa. Kako je naglašeno u obrazloženju, poticanje poduzetništva i privlačenje investitora od iznimne je važnosti za cjelokupni razvoj i napredak Općine Bedekovčina, stoga će se Općina uključiti  u provedbu programa subvencioniranjem kamatnih stopa u visini jednog postotnog poena poslovnim subjektima koji planiraju ulagati na području Općine Bedekovčina.

Naknade za potrebe socijalne srkbi

Na sjednici je usvojen i prijedlog vijećnika Jurice Krleže da se zbog izvanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije virusa COVID-19, a u cilju saniranja posljedica epidemije i što lakšeg premošćivanja situacije nastale zbog smanjenja prihoda, obustavi isplate naknade za rad članovima Općinskog vijeća. Obustava isplata naknada biti će do kraja 2020. godine, a ta sredstva će se prenamijeniti za financiranje potreba socijalne skrbi. Također, na sjednici su usvojene izmjene i dopune Poslovnika Općinskog vijeća Općine Bedekovčina, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o kioscima i pokretnim napravama, Odluka o odabiru ponuditelja i dodjeli koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Bedekovčina, Odluka o dopunama Odluke o mjerilima za osiguranje sredstava za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja na području Općine Bedekovčina, Provedbeni plan unapređenja zaštite od požara na području Općine Bedekovčina za 2020. godinu, Odluka o osnivanju javne ustanove Zagorska javna vatrogasna postrojba te je vijećnicima dano na znanje Izvješće o otplati kredita Zagorskog vodovoda d.o.o.. Također, Općinsko vijeće usvojilo je Strategiju upravljanja imovinom Općine Bedekovčina za razdoblje 2020. – 2026. godine.