Sindikati: ‘Radnici se moraju izboriti za svoja prava’

Sindikati traže rast plaća do 2026. godine - prosječna plaća 1.500 eura, a minimalna 750 eura te jačanje sustava kolektivnog pregovaranja i povećanje broja kolektivnih ugovora

PXL_010516_12935669.jpg

Nakon dvije godine Savez samostalnih sindikata Hrvatske vraća se prosvjednom obilježavanju Međunarodnog praznika rada i tradicionalnom izlasku na ulice. Pozivaju na prosvjedni marš, piše Index.hr.

Povodom Međunarodnog praznika rada prosvjedna povorka kreće ispred Radničkog doma u Zagrebu, a simbolično se zaustavlja ispred Radničke ceste, zgrade Hrvatske udruge poslodavaca. Pred Vladu sindikati postavljaju dva temeljna zahtjeva: rast plaća do 2026. godine -prosječna plaća 1.500 eura, a minimalna 750 eura, te jačanje sustava kolektivnog pregovaranja i povećanje broja kolektivnih ugovora. Zahtjeve je u razgovoru za Media servis pojasnio Mladen Novosel predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. "Realne činjenice na kojim temeljimo ovo povećanje s jedne strane predviđeni gospodarski rast, a druge strane preraspodjela zajedničke vrijednosti koju stvaraju radnici i poslodavci i da taj vrijednosti mora ići znatno više prema isplatama plaća, a manje prema dividendama, profitu i da ne kažem čemu sve na razini poslodavca." Rad ne smije biti trošak poslodavca, upozorava Novosel, prenosi Index.hr.

Vrijednost rada u Hrvatskoj je podcijenjena, zaključuje. "Poruka Vladi poruka i građanima, prije svega građani, radnici se moraju izboriti za svoja prava. Sva prava koja mi danas uživamo ona nisu pala s neba, za to su se izborili radnici prije nas. Ne smijemo si dozvoliti da nam govore da se nešto ne može, ne smijemo si dozvoliti da misle da se ništa ne može promijeniti."