‘Provedite ova dva dana u krugu najuže obitelji, a na dočecima poštujte mjere’

Autor kp/sp

Udio pozitivnih u testiranima raste, to je posljedica praznika koji su iza nas, rečeno je na pressici Stožera

IMG_0006.JPG

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber na današnjoj je konferenciji za medije izvijestio da blago pada broj hospitaliziranih covid pozitivnih osoba.

– U 7 dana preminulo je 7 covid poztivnih osoba, a postotak pozitivnih u testiranima je 39 posto, što je blago povećanje odnosno nakon 5 tjedana pada, drugi tjedan raste udio pozitivnih u testiranima. Stoga pozivam na oprez, broj zaraženih raste u posljednja tri dana i treba pripaziti – rekao je Skuliber.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan istaknuo je da, što se ukupnog stanovništva tiče, doršena procijepljenost je 50,9 posto, a što se odraslog stanovništva tiče, 60,3 posto. – I dalje nastavljamo akciju cijepljenja, javite se svojim liječnicima ili Zavodu za javno zdravstvo od 8 do 14 sati svaki dan od ponedjeljka do subote – pozvao je Jadan, dodajući da se cijepljenje u Zavodu ne vrši na Novu godinu i 6. siječnja, no osobe koje se trebaju testirati, mogu to učini i u nedjelju i 6.1., od 8 do 11 sati.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da su trenutno u OB Zabok hospitalizirane 52 osobe, a 15 ih je na respiratoru. – Trenutno na hitnom prijemu 3 osobe čekaju prijem na covid odjel, a nije me baš ugodno iznenadila slika danas, kada sam vidio kolonu oko bolnice za testiranje, to me brine. U zadnja tri dana imamo blago povećanje i to je, vjerujem, posljedica praznika koji su iza nas. Očigledno da druženje više ljudi u zatvorenom nije dobro, to će se odraziti na broj zaraženih i hospitaliziranih. Moja poruka je - čuvajmo sebe i druge, ova dva dana provedimo u krugu najuže obitelji – rekao je Vančina, pozivajući na oprez i zbog omikrona koji je puno zarazniji od delte.

Župan Željko Kolar rekao je da, iako je naša županija prešla 60 posto cijepljenih odraslih osoba, 3 posto smo ispod projeka RH, što nije dobro. - Očigledno da u novu godinu krećemo s opasnošću novog soja i petog vala i vidimo u nekoliko dana da je u nekim županijama je rast zaraženih ogroman, a to je posljedica velikih okupljanja i male brojke procijepljenosti. Prije mjesec dana sam rekao da ako želimo mirne blagdane, trebali smo prije dva tjedna ući u rutinu ispod 50 zaraženih, no mi rastemo, preko 100 zaraženih smo imali – istaknuo je župan, pozivajući sve ljude da se drže epidemioloških mjera. - Imamo nekoliko dočeka nove godine, dozvole za organiziranje su dali lokalni stožeri, građani se moraju se pridržavajuti epidemiloških mjera i to ih molim, da se na dočeku pokušaju zabaviti u okvirima u kojima je to omogućeno – pozvao je Kolar.

Župan je svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije poželio sretnu i uspješnu te prije svega zdravu 2022. godinu. – Ako ćemo držati epidemiološku situaciju pod kontrolom, imat ćemo bolje uvjete rada, manju opterećnost zdravstvenog sustava, a volio bih da s proljećem nema covid odjela u OB Zabok, što bi značilo da je bolnica u punoj funkciji.