Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Provedite ova dva dana u krugu najuže obitelji, a na dočecima poštujte mjere’

Udio pozitivnih u testiranima raste, to je posljedica praznika koji su iza nas, rečeno je na pressici Stožera


Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber na današnjoj je konferenciji za medije izvijestio da blago pada broj hospitaliziranih covid pozitivnih osoba.

– U 7 dana preminulo je 7 covid poztivnih osoba, a postotak pozitivnih u testiranima je 39 posto, što je blago povećanje odnosno nakon 5 tjedana pada, drugi tjedan raste udio pozitivnih u testiranima. Stoga pozivam na oprez, broj zaraženih raste u posljednja tri dana i treba pripaziti – rekao je Skuliber.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan istaknuo je da, što se ukupnog stanovništva tiče, doršena procijepljenost je 50,9 posto, a što se odraslog stanovništva tiče, 60,3 posto. – I dalje nastavljamo akciju cijepljenja, javite se svojim liječnicima ili Zavodu za javno zdravstvo od 8 do 14 sati svaki dan od ponedjeljka do subote – pozvao je Jadan, dodajući da se cijepljenje u Zavodu ne vrši na Novu godinu i 6. siječnja, no osobe koje se trebaju testirati, mogu to učini i u nedjelju i 6.1., od 8 do 11 sati.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da su trenutno u OB Zabok hospitalizirane 52 osobe, a 15 ih je na respiratoru. – Trenutno na hitnom prijemu 3 osobe čekaju prijem na covid odjel, a nije me baš ugodno iznenadila slika danas, kada sam vidio kolonu oko bolnice za testiranje, to me brine. U zadnja tri dana imamo blago povećanje i to je, vjerujem, posljedica praznika koji su iza nas. Očigledno da druženje više ljudi u zatvorenom nije dobro, to će se odraziti na broj zaraženih i hospitaliziranih. Moja poruka je - čuvajmo sebe i druge, ova dva dana provedimo u krugu najuže obitelji – rekao je Vančina, pozivajući na oprez i zbog omikrona koji je puno zarazniji od delte.

Župan Željko Kolar rekao je da, iako je naša županija prešla 60 posto cijepljenih odraslih osoba, 3 posto smo ispod projeka RH, što nije dobro. - Očigledno da u novu godinu krećemo s opasnošću novog soja i petog vala i vidimo u nekoliko dana da je u nekim županijama je rast zaraženih ogroman, a to je posljedica velikih okupljanja i male brojke procijepljenosti. Prije mjesec dana sam rekao da ako želimo mirne blagdane, trebali smo prije dva tjedna ući u rutinu ispod 50 zaraženih, no mi rastemo, preko 100 zaraženih smo imali – istaknuo je župan, pozivajući sve ljude da se drže epidemioloških mjera. - Imamo nekoliko dočeka nove godine, dozvole za organiziranje su dali lokalni stožeri, građani se moraju se pridržavajuti epidemiloških mjera i to ih molim, da se na dočeku pokušaju zabaviti u okvirima u kojima je to omogućeno – pozvao je Kolar.

Župan je svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije poželio sretnu i uspješnu te prije svega zdravu 2022. godinu. – Ako ćemo držati epidemiološku situaciju pod kontrolom, imat ćemo bolje uvjete rada, manju opterećnost zdravstvenog sustava, a volio bih da s proljećem nema covid odjela u OB Zabok, što bi značilo da je bolnica u punoj funkciji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook