POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU: Pelješki most konačno spojen, s njime i hrvatski teritorij

Autor jk
pelješki most otvorenje

Pelješki most jučer je konačno spojen, podizanjem 165. segmenta čelične konstrukcije. Most dugačak 2,4 kilometra od Komarne do Brijeste konačno će povezati hrvatski teritorij u jednu cjelinu.

Radilo se noću zbog temperaturnih oscilacija koje utječu na montažu, a nakon ugradnje posljednjeg elementa održana je središnja svečanost kojom je obilježen ovaj vrlo važan dan za Hrvatsku.

U kasnim večernjim satima svečanosti održanoj na Pelješkom poluotoku prisustvovalo je tisuće ljudi, među njima i državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i nekolicinom ministara, kao i dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić te predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. – Ovo je jedan veliki i važan dan za hrvatski narod, spajamo dva hrvatska kopna nakon 300 godina, ovo je nešto što će nas dugo veseliti. Ovaj most je veliki svehrvatski projekt, strateško postignuće hrvatskog naroda i države, ne spaja samo Hrvatsku, nego i Europsku uniju, ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, on ih povezuje, a prekrasan u arhitektonskom smislu bit će atrakcija. Ostat će trajna stečevina svih onih vlada i sabora, župana i županija, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari  – rekao je, u prijenosu uživo, između ostalog premijer Plenković, koji je prošetao mostom do samog mjesta svečanosti, čiji su prijenos gledatelji mogli pratiti na Hrvatskoj radioteleviziji.

Radovi će trajati još 4-5 mjeseci, tehnički pregled trebao bi se izvršiti u siječnju iduće godine te bi prema tome most već u ožujku mogao biti pušten u promet. Najavljeno je i kako građani prelazak preko mosta neće plaćati.

Most dugačak nešto više od 2,4 kilometra skratit će put od Zagreba do Dubrovnika za čak dva sata.

Izvor: https://hrvatske-ceste.hr/