Plenković: Smisao uvođenja eura je da se živi kvalitetnije

Autor zagorje.com

Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani i jasno označeni, rekao je premijer

Plenković predstavio paket mjera

Premijer Andrej Plenković je izjavio da je Hrvatska jedina od preostalih članica EU izvan eurozone, koja je ispunila sve kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoh i monetarnoj uniji, istaknuvši da je time ostvaren jedan od strateških ciljeva Vlade.

"Ministarstvo će pratiti sve što se događa s cijenama. Da nije bilo agresije na Ukrajinu i korone, brojevi bi bili takvi da bismo možda i lani ispunili sve kriterije. Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaza na euro. Da budu fer. Ovo je proces koji vodi vlada, poslovni subjekti moraju uz vrlo detaljan monitoring udruga i ministarstva, svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom, a ako ih ima onda ih treba javno prozvati. Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani i jasno označeni! Mi ćemo imati sigurno vrlo precizan stav prema svakome tko nastoji profitirati, to nije smisao uvođenja eura, smisao je da građani žive kvalitetnije, to se pokazalo u svim zemljama koje ulaze u eurozonu, a tako će se pokazati u Hrvatskoj", rekao je Plenković, piše Index.

Nakon sastanka s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom, Plenković je rekao da su danas bili u prilici čuti ocjene Europske komisije o njihovom izvješću o konvergenciji, koje se odnosi na Hrvatsku i ostale zemlje koje još nisu u europodručju.
"Ovako pozitivno izvješće za Hrvatsku je jako dobro, budući da smo prema kriterijima, koji su jednaki za sve, jedina država koja ispunjava kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji", izjavio je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi Index.