Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: Smisao uvođenja eura je da se živi kvalitetnije

Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani i jasno označeni, rekao je premijer


Premijer Andrej Plenković je izjavio da je Hrvatska jedina od preostalih članica EU izvan eurozone, koja je ispunila sve kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoh i monetarnoj uniji, istaknuvši da je time ostvaren jedan od strateških ciljeva Vlade.

"Ministarstvo će pratiti sve što se događa s cijenama. Da nije bilo agresije na Ukrajinu i korone, brojevi bi bili takvi da bismo možda i lani ispunili sve kriterije. Očekujem da svi akteri u društvu budu vođeni načelom poštenog prelaza na euro. Da budu fer. Ovo je proces koji vodi vlada, poslovni subjekti moraju uz vrlo detaljan monitoring udruga i ministarstva, svi moraju pratiti da nema tih lovaca u mutnom, a ako ih ima onda ih treba javno prozvati. Oni koji žele profitirati na uvođenju eura moraju biti imenovani i jasno označeni! Mi ćemo imati sigurno vrlo precizan stav prema svakome tko nastoji profitirati, to nije smisao uvođenja eura, smisao je da građani žive kvalitetnije, to se pokazalo u svim zemljama koje ulaze u eurozonu, a tako će se pokazati u Hrvatskoj", rekao je Plenković, piše Index.

Nakon sastanka s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom, Plenković je rekao da su danas bili u prilici čuti ocjene Europske komisije o njihovom izvješću o konvergenciji, koje se odnosi na Hrvatsku i ostale zemlje koje još nisu u europodručju.
"Ovako pozitivno izvješće za Hrvatsku je jako dobro, budući da smo prema kriterijima, koji su jednaki za sve, jedina država koja ispunjava kriterije za članstvo u europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji", izjavio je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook