Općina Lobor će mladim obiteljima sufinancirati kupnju nekretnine

Autor zagorje.com

Općinsko vijeće Lobora usvojilo rebalans proračun i donijelo važnu demografsku mjeru

ljubica jembrih.jpg

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Lobor održanoj u srijedu, usvojen je četvrti rebalans proračuna za 2021. godinu, a donesena je i nova, važna demografska mjera prema kojoj će Općina od iduće godine mladima pružati pomoć u rješavanju njihovog stambenog pitanja. Kako je pojasnila načelnica Ljubica Jembrih, do smanjenja proračuna došlo je ponajviše zbog smanjenja tekućih pomoći iz državnog proračuna i kapitalnih pomoći za projekte, a realizacija nekih projekata kao što je izgradnja Vatrogasnog doma, autobusnih stajališta, odvodnje, nogostupa i javne rasvjete prebacuje se za iduću godinu.

- S obzirom da smo u proteklom razdoblju bili uspješni u prijavljivanju projekata na natječaje i rezultati su vidljivi, nema razloga da tako ne nastavimo i u idućoj godini kada nas očekuje priprema kvalitetne dokumentacije. Moramo biti spremni za prijave na razne natječaje kako bismo uspješno odgovarali na izazove i stvarali ljepši i bolji Lobor kao ugodno mjesto za život svih naših mještana, posebno mladih – poručila je Jembrih naglasivši kako je dobar primjer uspješnog privlačenja sredstava novi Dječji vrtić Ivančica, velik i važan projekt sufinanciran iz Europske unije. Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donesena je i odluka o prijavi projekta teniskog igrališta u Vojnovcu na natječaj iz mjera 7.4.1. Načelnica Jembrih istaknula je kako je riječ o važnom projektu kojim će mještani dobiti novo mjesto za kvalitetno i aktivno provođenje njihovog slobodnog vremena, što je samo još jedan dokaz kako Općina Lobor doista brine o kvaliteti njihovog života. Kao i dosad, Lobor će i ubuduće ulagati u ono najvrednije, svoje stanovnike, a posebno djecu i mlade. Uz financiranje Dječjeg vrtića Ivančica, stipendiranje studenata i učenika, naknade za bebe, financiranje troškova prijevoza učenika, sufinanciranje rada udruga, na sjednici je odlučeno da će mladi i djeca u narednom razdoblju biti još više na listi prioriteta.

- Krećemo s mjerom sufinanciranja izgradnje obiteljske kuće ili kupnje stana s iznosom od 30 tisuća kuna s kojim ćemo mladim obiteljima s našeg područja nastojati barem malo olakšati rješavanje njihovog stambenog pitanja. Prepoznajemo probleme s kojima se mladi danas suočavaju, a kao Općina koja doista brine o svojim stanovnicima i želi da ovdje ostanu i izgrade svoj život, nastojimo im biti podrška – naglasila je načelnica. Riječ je o mjeri kojom Lobor nastoji smanjiti iseljavanje stanovništva i potaknuti demografsku obnovu, a izgradnju obiteljske kuće ili kupnju stana sufinancirat će u iznosu do 30 tisuća kuna, dok će rekonstrukciju nekretnine sufinancirati u iznosu do 20 tisuća kuna. A osim što se ulaže u male, mlade te mlade obitelji, Općina Lobor po prvi put ima i Savjet mladih, kako bi mladi i na taj način mogli participirati u javnom životu općine. Na raspisan natječaj u rujnu stiglo je deset prijava mladih koji svojim angažmanom i radom žele doprinijeti poboljšanju položaja mladih. Nakon što je Vijeće na svojoj sjednici potvrdilo članove Savjeta, oni će na prvoj konstituirajućoj sjednici između sebe izabrati osobe koje će voditi Savjet.