Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Lobor će mladim obiteljima sufinancirati kupnju nekretnine

Općinsko vijeće Lobora usvojilo rebalans proračun i donijelo važnu demografsku mjeru


Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Lobor održanoj u srijedu, usvojen je četvrti rebalans proračuna za 2021. godinu, a donesena je i nova, važna demografska mjera prema kojoj će Općina od iduće godine mladima pružati pomoć u rješavanju njihovog stambenog pitanja. Kako je pojasnila načelnica Ljubica Jembrih, do smanjenja proračuna došlo je ponajviše zbog smanjenja tekućih pomoći iz državnog proračuna i kapitalnih pomoći za projekte, a realizacija nekih projekata kao što je izgradnja Vatrogasnog doma, autobusnih stajališta, odvodnje, nogostupa i javne rasvjete prebacuje se za iduću godinu.

- S obzirom da smo u proteklom razdoblju bili uspješni u prijavljivanju projekata na natječaje i rezultati su vidljivi, nema razloga da tako ne nastavimo i u idućoj godini kada nas očekuje priprema kvalitetne dokumentacije. Moramo biti spremni za prijave na razne natječaje kako bismo uspješno odgovarali na izazove i stvarali ljepši i bolji Lobor kao ugodno mjesto za život svih naših mještana, posebno mladih – poručila je Jembrih naglasivši kako je dobar primjer uspješnog privlačenja sredstava novi Dječji vrtić Ivančica, velik i važan projekt sufinanciran iz Europske unije. Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici donesena je i odluka o prijavi projekta teniskog igrališta u Vojnovcu na natječaj iz mjera 7.4.1. Načelnica Jembrih istaknula je kako je riječ o važnom projektu kojim će mještani dobiti novo mjesto za kvalitetno i aktivno provođenje njihovog slobodnog vremena, što je samo još jedan dokaz kako Općina Lobor doista brine o kvaliteti njihovog života. Kao i dosad, Lobor će i ubuduće ulagati u ono najvrednije, svoje stanovnike, a posebno djecu i mlade. Uz financiranje Dječjeg vrtića Ivančica, stipendiranje studenata i učenika, naknade za bebe, financiranje troškova prijevoza učenika, sufinanciranje rada udruga, na sjednici je odlučeno da će mladi i djeca u narednom razdoblju biti još više na listi prioriteta.

- Krećemo s mjerom sufinanciranja izgradnje obiteljske kuće ili kupnje stana s iznosom od 30 tisuća kuna s kojim ćemo mladim obiteljima s našeg područja nastojati barem malo olakšati rješavanje njihovog stambenog pitanja. Prepoznajemo probleme s kojima se mladi danas suočavaju, a kao Općina koja doista brine o svojim stanovnicima i želi da ovdje ostanu i izgrade svoj život, nastojimo im biti podrška – naglasila je načelnica. Riječ je o mjeri kojom Lobor nastoji smanjiti iseljavanje stanovništva i potaknuti demografsku obnovu, a izgradnju obiteljske kuće ili kupnju stana sufinancirat će u iznosu do 30 tisuća kuna, dok će rekonstrukciju nekretnine sufinancirati u iznosu do 20 tisuća kuna. A osim što se ulaže u male, mlade te mlade obitelji, Općina Lobor po prvi put ima i Savjet mladih, kako bi mladi i na taj način mogli participirati u javnom životu općine. Na raspisan natječaj u rujnu stiglo je deset prijava mladih koji svojim angažmanom i radom žele doprinijeti poboljšanju položaja mladih. Nakon što je Vijeće na svojoj sjednici potvrdilo članove Savjeta, oni će na prvoj konstituirajućoj sjednici između sebe izabrati osobe koje će voditi Savjet. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook